Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

BussOhoj!

Publicerad:

Det finns många sätt att resa hållbart med en vikcykel. BussOhoj! är en satsning inom Hållbart resande väst för att fler ska upptäcka fördelarna med att kombinera vikcykel och kollektivtrafik för sina resor.

Prova en ny resvana - sök till BussOhoj!

Som deltagare i BussOhoj! testar du på nya resvanor, samtidigt som du inspirerar andra i din närhet att tänka över sitt resande. Med en vikcykel kan du kombinationspendla med kollektivtrafiken, då cykeln kan vikas ihop vid transport och förvaring. Det är bra för hälsan och klimatet, och är ett smidigt sätt att ta sig fram! Projektet pågår i tre månader och alla deltagare får låna en vikcykel kostnadsfritt under den tiden. 

Baserat på tidigare deltagares erfarenheter av BussOhoj! tog vi fram tre exempel på fördelarna med att resa med vikcykel i vardagen. Du kan se alla filmer här.

Villkor och anmälan

För att kunna anmäla sitt intresse till projektet ska man bo i någon kommun i Västsverige. De som blir antagna till projektet får låna en vikcykel gratis. Kostnad för resor med kollektivtrafik ingår inte i projektet. 

Höstens projektperiod: augusti-november. Anmälan öppnar i juni.

Vårens projektperiod: mars-juni. Anmälan öppnar i februari.

Hur påverkas BussOhoj! av covid-19?

Hållbart resande väst följer myndigheternas rekommendationer när det gäller covid-19. Västtrafik uppmanar i skrivande stund till att undvika onödiga resor med kollektivtrafiken för att minska trängseln. De föreslår istället gång och cykling som alternativ om möjligt.

Vi vet inte hur situationen kommer att se ut i höst, och tar emot ansökningar inför höstens omgång med förhoppning om att kunna genomföra projektet med anpassningar utifrån rådande läge. Eftersom ansökningsperioden och urvalet till BussOhoj! sker innan sommaren väljer vi att prioritera ansökningar där den sökande måste resa kollektivt till sitt jobb och kan använda cykeln för vissa sträckor, eller kan ta sig hela vägen till jobbet med cykel. Vi kommer inte att ha någon uppstartsträff som vi brukar, utan anpassar utlämning av cyklar och information till deltagarna för att minska smittspridningen.

Följ deltagarnas resor på Instagram

Projektdeltagarna turas om att uppdatera Instagramkontot @bussohoj där de under varsin vecka berättar om sina vardagsresor. Följ kontot i appen eller på webben www.instagram.com/bussohoj

Prova en ny resvana

Baserat på tidigare deltagares erfarenheter av BussOhoj! tog vi fram tre exempel på fördelarna med att resa med vikcykel i vardagen.

Med cykel och båt till jobbet

Mats Eriksson bor i Göteborgs skärgård och deltog i BussOhoj! 2017. Han är positiv till kombinerad mobilitet och ser många fördelar med att cykla istället för att ta bilen till jobbet.

Vi finns på sociala medier

Kim Lundemo

Projektledare Hållbart resande
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad: