Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Varför ska 1958 sätta käppar i hjulet för ett hållbart resande?

Publicerad: Uppdaterad:
Modernt 1958 - men det håller inte längre. Hur ska vi nå målet om ett mer hållbart resande och förändra på riktig?

Om Sverige ska nå ambitionerna om mer hållbara och gemensamma resor kan vi inte låta lagar och regler från 50-talet styra utbyggnaden av cykelinfrastruktur och nya transporttjänster. Det är utgångspunkten för samtalet om ett modernt resande på Almedalsseminariet som arrangeras av Västra Götalandsregionen torsdag 5 juli.

Cykel har många fördelar, både utifrån ett klimat- och ett kapacitetperspektiv, men även för folkhälsan. Vi frågar oss varför vi då inte bygger cykelvägar där behovet är som störst och varför vi låter 60 år gamla lagar förbjuda en smart cykelplanering.

Beteende- och attitydförändringar är en förutsättning för att öka cyklingen. Dagens regelverk stoppar dessvärre statlig medfinansiering för åtgärder på detta område, trots att det bidrar till en effektivare användning av infrastrukturen.

För att våra påverkansåtgärder i sin tur ska ge verkliga resultat behöver vi få till modernare regelverk kring delade och kombinerade transporttjänster. Sverige har som mål att stötta tjänster som får oss att resa tillsammans. Men även på detta område behövs policyförändringar.

Västra Götalandsregionen visar på hur en moderniserad lagstiftning kan möjliggöra en effektiv utbyggnad av cykelinfrastruktur för ett hållbart resande.

– Förhoppningen är att vi på seminariet kan ringa in vad det är som hindrar oss från att arbeta för att nå målsättning om ett mer hållbart resande och att vi sen tillsammans kan lösa upp de knutar som finns och förändra på riktigt!, säger Sara Persson på Västra Götalandsregionen, som modererar samtalet.

Seminarium: i Almedalen (Havet) 

När: 2018-07-05 12:00-13:00

Medverkande:

  • Karin Svensson Smith, (Mp), Ordf Trafikutskottet
  • Lena Malm, (S) 2:e vice ordf. Kollektivtrafiknämnden, Västra Götalandsregionen
  • Pontus Lindberg, (M) 2:e vice ordf. Regionala utvecklingsnämnden, Region Skåne
  • Gustav Hemming, (C) Miljö-, regionplane- och skärgårdslandstingsråd, Stockholms läns landsting
  • John Hultén, Föreståndare K2, Sveriges kunskapscentrum för kollektivtrafik
  • Sven Hunhammar, Måldirektör Trafikverket
  • Lars Strömgren, Ordförande Svensk Cykling och Cykelfrämjandet

Karin Ryberg

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Sara Persson

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Moderator på seminariet i Almedalen

Publicerad: