Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Västsvenska storföretag satsar på hållbara resor

Publicerad:

Allt fler företag ser poängen med att deras medarbetare går, cyklar eller åker kollektivt till jobbet. Nu inleder 14 av Västsveriges största företag och Västsvenska Handelskammaren ett unikt samarbete med Västtrafik och Västra Götalandsregionen för att öka det hållbara resandet.

Ekonomiskt lönsamt, färre sjukskrivningar och starkare hållbarhetsprofil. Det är några av fördelarna för företag som får fler anställda att resa mer hållbart.

– Att 14 av regionens största företag har beslutat sig för att sätta den här frågan högre upp på agendan är oerhört positivt för samhället i stort. När fler går, cyklar eller åker kollektivt minskar utsläppen, trängseln på vägarna avtar och staden blir mer attraktiv att vistas i, säger Lars Backström, vd, Västtrafik.

Företagens insats

I projektet deltar AB Volvo, Essity, SKF, AstraZeneca, Saab, AFRY (ÅF), Nordea, NCC, SEB, Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän, RUAG Space, Platzer, Skanska och Handelsbanken.

Satsningen är behovs- och situationsanpassad för varje företag. De medverkande företagen får möjlighet att göra en resvaneundersökning, får analyser, stöttning och rådgivning, och ett nätverk att utbyta erfarenheter i. Företagen sätter egna mål och tar själva fram sin handlingsplan.

– De medverkande företagen ligger redan långt fram i sitt hållbarhetsarbete och nu tar vi nästa steg tillsammans. Genom samarbetet skapar vi en unik plattform för näringslivet att samverka och inspirera varandra, samtidigt som vi kan gå in och stötta med våra verktyg, säger Sara Persson, teamledare Hållbart Resande Väst, Västra Götalandsregionen.

Namnet på samarbetet blir En ren vana

– Västsverige växer och Göteborg är på väg att bli en storstad. Alla kan inte ändra sina resvanor men om Göteborg ska vara attraktivt och framkomligt även i framtiden måste många göra det, och här näringslivet kan hjälpa till. Dels genom tekniska innovationer inom transportområdet där västsvenska bolag är världsledande, dels genom att underlätta för medarbetarna att resa hållbart till arbetet, säger Västsvenska handelskammarens vd Johan Trouvé och fortsätter:

– Att ha en stark hållbarhetsprofil är på väg att bli en hygienfaktor för företag som vill behålla personal och attrahera ny kompetens. Dessutom blir personalen friskare om de går, cyklar och åker mer kollektivt.

Läs mer om En ren vana

Fler satsningar på hållbart resande för företag

Hållbart resande väst driver många projekt och satsningar för att få människor att resa mer hållbart. När det gäller resor i arbetslivet och för företag finns även: 

Cykelvänlig arbetsplats är ett årligen återkommande cykelprojekt med tävlingsinslag. Syftet med projektet är att få så många som möjligt att cykla till och från jobbet genom att arbetsgivare arbetar med att bli så cykelvänliga som möjligt. 

Läs mer om Cykelvänlig arbetsplats

I projektet Elcyklist får 200 deltagare testa på att pendla med elcykel till jobbet under sex veckor. Projektet pågår under våren och hösten 2020 och genomförs i samarbete med Volvo Powertrain i Skövde och GKN Aerospace i Trollhättan. Elcyklist finansieras av Västra Götalandsregionen och Energimyndigheten, och i samarbete med forskare från K2 och Lunds Universitet.

Läs mer om Elcyklist

Sara Persson

Västtrafik
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad: