Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vintercyklingens dag

Publicerad: Uppdaterad:

Sedan många år tillbaka uppmärksammas Winter Bike to Work Day i många länder på norra halvklotet den andra fredagen i februari. Västra Götalandsregionen har uppmuntrat till vintercykling genom projektet Vintercyklist som Hållbart resande väst driver sen 2015.

De starkaste skälen för att cykla till jobbet är att det är snabbt och smidigt, samtidigt som det förbättrar hälsa. Så svarar deltagarna i Cykelfrämjandets undersökning Cyklistvelometern från 2018. Tyvärr uppger 70 procent av de tillfrågade att de drar ner på sin cykling under vinterhalvåret. Hur kan vi arbeta för att fler ska välja cykeln även när temperaturen sjunker?

Projektet Vintercyklist som VGR och Hållbart resande väst driver ska få fler att välja cykeln som transportmedel även på vintern. De som blir antagna får dubbdäck inkl byte. I gengäld åtar sig cyklisterna att cykla till och från jobbet tre dagar i veckan under projektperioden och får varannan vecka rapportera in till kommunen hur vinterväghållningen varit. För att en person ska kunna anmäla intresse till Vintercyklist krävs det att den egna kommunen är med i projektet.   

Hållbart resande väst

Hållbart resande väst är en samlande kraft för hållbart resande i Västra Götaland och Halland, och en del av Västra Götalandsregionen. Vi driver nätverk, erbjuder koncept och projekt för kommuner att genomföra lokalt, initierar utbildningar och sprider goda exempel.

Läs mer om Hållbart resande väst

Läs mer om Vintercyklist

I sociala medier under #VintercyklistVGR möter du deltagarna i Vintercyklist!

Vintercyklingens dag

Vintercyklingens dag är den svenska delen av den globala aktivitetsdagen Winter Bike To Work Day som infaller andra fredagen i februari varje år. Vintercyklingens dag arrangeras under 2020 för första gången i Sverige av Svensk Cykling. Winter Bike To Work Day startade i Kanada 2013.

Läs mer om vintercyklingens dag


Publicerad:
Uppdaterad: