Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Med cykel och båt till jobbet

Mats Eriksson bor i Göteborgs skärgård och deltog i  BussOhoj! 2017. Han är positiv till kombinerad mobilitet - kombinerade färdsätt med cykel och kollektivtrafik - efter testperioden och ser många fördelar med att cykla istället för att ta bilen till jobbet.

– En stor fördel är att man kan vika ihop cykeln och ta med den överallt på all kollektivtrafik. På sommaren är färjan ofta full, får man inte plats på fördäck kan vikcykeln enkelt tas med in. Jättepraktiskt, säger Mats Eriksson.

Daglig motion och flexibel transport

Vikcykeln gör det möjligt att cykla från dörr till dörr på ett smidigt sätt, även om man till exempel bor i Göteborg och ska resa till Skövde. Någon del av resan kan göras med tåg eller buss och kompletteras med cykling. Med vikcykeln är det helt upp till en själv hur mycket av resan som sker via pedalerna. Det ger stor frihet och innebär att det är lätt att anpassa sig efter väderleken. För Mats del ska det mycket till innan han ställer undan cykeln.

– Jag försöker använda cykeln till och från jobbet varje dag. Jag tror att det är väldigt viktigt för oss människor att röra på oss varje dag för att hålla oss friska och krya.

Minskad miljöpåverkan och mindre krångel med vikcykel

Deltagarna bekostar sitt eget kollektivtrafikskort om det använder cykeln i kombination med kollektivtrafik. Men bilen har många kringkostnader och praktiska saker att lösa - som parkering - som en ihopfällbar cykel inte har:

– Jag känner att jag inte belastar miljön så mycket jämfört med om jag tar bilen. Då måste jag dessutom betala trängselavgifter, p-avgift och hitta parkeringsplats. För mig är det både enklare och snabbare att använda vikcykeln på väg till arbetet, säger Mats Eriksson.

Deltagarnas erfarenheter ska förbättra kollektivtrafiken

Responsen på Buss ohoj-projektet har varit positiv och feedbacken från deltagarna ska användas för att försöka optimera kollektivtrafiken ytterligare och underlätta mer för den här typen av resor. Små förändringar kan göra stor skillnad för kombinationspendlare.

Vill du vara med?

BussOhoj! har en projektomgång på våren och en på hösten. Du kan göra en intresseanmälan för att bli en av 20 flexikanter som får låna en vikcykel. Mer information om projektet och anmälan finns på vår hemsida.

Till anmälan till BussOhoj!


Senast uppdaterad: 2018-02-02 13:54