Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Att vara projektledare i Vintercyklist

Lena Hesselroth på Hållbart resande väst var under vintern 2019/2020 projektledare i Vintercyklist i Strömstad. Totalt var det 7 vintercyklister från Strömstad med och det var första gången som kommunen deltog i just detta projekt. Nedan beskriver Lena kort vilka olika moment som ingår i projektledarrollen.

Steg 1- Budget 

Om du är intresserad av att er kommun ska delta i projektet behöver du först bestämma hur stor budget du har till projektet. Cirka priset för ett däckbyte sträcker sig mellan 1000- 1500 kr beroende på om ni deltar i den centrala upphandlingen eller vilket pris ni förhandlar fram med er lokala cykelverkstad. Så med en budget på 10.000:- kan 7-10 deltagare vara med. 

Steg 2- Marknadsföring 

För att få deltagare till projektet behöver du nå ut till allmänheten eller om du bestämt dig för att projektet endast ska rikta sig till kommunanställda. Detta gör du via era sociala kanaler, hemsidor, lokal media och affischering. 

Steg 3- Anmälan 

Intresserade cyklister anmäler sig sedan själva till Hållbart resande västs anmälningsformulär som ni har fått tillgång till via en länk från oss. 

Steg 4- Val av deltagare 

Du som projektledare får efter anmälningstidens slut uppgifter om vilka som anmält sig och du kan själv välja ut eller lotta fram deltagare till projektet. 

Steg 5- Däckbytet 

När du vet vilka deltagare du har med behöver du kontakta dem samt cykelverkstaden för att arrangera däckbytena. Detta kan ske smidigt genom att deltagarna själva bokar en tid som passar dem hos cykelhandlaren eller du kan göra ett större event av det där du bestämmer en dag då deltagarna ska komma och byta däcken. Vid ett event har du möjlighet att träffa deltagarna och kan informera lite mer om projektet och syftet. 

Steg 6- Enkät 

Under projektets gång får du ett utskick med jämna mellanrum från Hållbart resande väst med en länk till en enkät där deltagarna får redogöra för hur mycket och långt de cyklat samt om de har några speciella upplevelser eller synpunkter. Svaren på enkäten får du tillgång till via Hållbart resande väst och de kan vara bra att kika på då och då samt meddela deltagarna vad du gör med svaren. 

Steg 7- Cykeluppmuntran 

Som en extra grej kan du ordna ett cykeluppmuntransevent där du står ute en dag och delar ut goodiebags till exempel för att uppmuntra vintercykling generellt men också uppmärksamma andra cyklister om att projektet drivs i kommunen. 

Steg 8- Avslut 

När projekttiden är slut får du en sammanställning av statistiken från Hållbart resande väst som du kan använda som underlag i ditt dagliga arbete. Gällande däckbyte tillbaka från vinter- till sommardäck så ingår inte det som standard om ni inte själva upphandlat det med er lokala cykelhandlare. Vinterdäcken får deltagarna behålla. 

Tidsåtgång 

Att driva detta projekt behöver inte ta mycket tid i anspråk för dig som lokal projektledare utan du sätter själv ribban för hur mycket du kan engagera dig men minsta tidsåtgång uppskattas till 20timmar utspritt på 4 månader. 

För mer frågor om projektledarrollen är ni välkomna att kontakta Lena Hesselroth på lena.hesselroth@vgregion.se 


Senast uppdaterad: 2020-08-28 09:50