Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Covid-19:s påverkan på kultur- och föreningsliv

Sen mars 2020 påverkas kultur- och föreningslivet i stor utsträckning av den pågående pandemin. Västra Götalandsregionen har fört intensiv dialog med myndigheter och politiker på nationell och lokal nivå samt med kulturlivets aktörer för att hela tiden ha en aktuell lägesbild och påverka från regionalt perspektiv. Utifrån nuläget och med ett längre framtidsperspektiv stöttar Kulturnämnden kulturlivets aktörer genom olika riktade insatser och utformning av befintliga stöd.

Fokus 2021: återstart av kulturen

Under 2021 ska Förvaltningen för kulturutveckling, i dialog med Kulturnämnden, särskilt fokusera på att stärka och stödja förutsättningar och strukturer för ett livskraftigt kulturliv. Bland annat genom uppdrag till kulturutövare vars arbetsmarknad påverkats av konsekvenserna av covid-19, och som kan bidra till återhämtning till ett normalläge så snabbt som möjligt.

Information om covid-19 och kultur på Förvaltningen för kulturutvecklings webbsida Helpdesk. Stöd och råd till: företagare inom kulturell verksamhet, kommuner, föreningar och arrangörer samt kulturarbetare. 

Pressmeddelande 29 mars: Kulturlivets återstart i fokus på Kulturting 2021

Digital pressträff 6 maj: Så har covid-19 påverkat kulturen – året som gått och framåtblickar (se inspelningen i efterhand)

VGRfokus 7 maj 2021: Kulturen i Västra Götaland nystartar – vill kroka arm med näringslivet

Kulturting Västra Götaland 2021 - Nystart

Kulturting Västra Götaland är ett forum för dialog och utveckling, i år med kulturlivets framtid i centrum. Under det senaste året har många både omvärderat och saknat kulturens kraftfält. Hur kan vi tillsammans, på olika sätt och med olika perspektiv, bidra till en nystart? Vi välkomnar politiker, tjänstepersoner och kulturlivets representanter i regionen att bli inspirerade, få kunskap och hitta drivkrafter.

Save the Date: 8 oktober 2021 är du välkommen att bidra till nystarten av kulturlivet!

Läs mer om Kulturting 2021 och skriv upp dig på nyhetsbrevet

Kulturnämndens stöd med anledning av covid-19

Kulturnämndens åtgärder 2020 avspeglar de omedelbara behoven för enskilda konstnärer och kulturutövare som förlorade många uppdrag, och scener och verksamheter förlorade sin publik. I Kulturnämndens årsredovisning 2020 (s.15) visar en analys att scenkonstens besökssiffror minskade med 70%, en tredjedel av musikerna lämnade sin bransch och museibesöken minskade med 44%. Kulturnämnden stöttade det fria kulturlivet genom stöd till kulturens mindre organisationer, som är avgörande för den kulturella infrastrukturen, samt genom olika slags stipendier och kompetensutveckling till kulturutövarna. Med vissa regeländringar kunde medel dels säkras och dels användas mer anpassat efter nya behov.

Sammanställning: Kulturnämndens stöd med anledning av covid-19

VGRfokus 7 maj 2020: Ökat ekonomiskt stöd till kulturarbetare i Västra Götaland

VGRfokus 10 april 2020: Ta del av kultur i toppklass hemifrån

Kulturting 2021 - Nystart

Kulturting Västra Götaland är ett forum för dialog och utveckling, i år med kulturlivets framtid i centrum. Vi välkomnar politiker, tjänstepersoner och kulturlivets representanter i regionen att bli inspirerade, få kunskap och hitta drivkrafter.

Helpdesk

Västra Götalandsregionen och staten har avsatt pengar för att stötta kultursektorn och dess utövare på grund av covid-19-pandemin. Här får du bollplank, vägledning om var du kan söka stöd och råd.
Covid-19 och näringslivet

Covid-19 och näringslivet

Information med anledning av coronavirus-infektion covid-19 till näringsliv, samarbetspartners och projektägare med stöd från regional utveckling, Västra Götalandsregionen.

Digitala kulturupplevelser

Ta del av kultur på distans. Flera av Västra Götalandsregionens kulturverksamheter erbjuder digitala kulturupplevelser.

GöteborgsOperan - HemmaOperan

Göteborgs Symfoniker - GSO play

Digiseum - Digitala samlingar och utställningar, aktuella digitala sändningar och sociala mediesidor på ett och samma ställe.

Kultur på avstånd 2020

Under det senaste året har en stor del av Västra Götalands kulturliv fått ställa in och ställa om med anledning av pandemin. Därför vill vi lyfta några av dem som fick stöd för utvecklingsprojekt från Kulturnämnden inför 2020. Hur har de, trots omständigheterna, lyckats förverkliga sina idéer?

Konsert och motionär - Uttrycksfull och infallsrik musik presenterad av bara farten!

Ornungastämman: Plan B

Vävcenter 3.0

Trädgårdsresan

Popkollo arrangerade digitalt sommarkollo

Filmfestival för mänskliga rättigheter

Bansai! - en äventyrare

Kontakt

Kontakt: kultur@vgregion.se

Vi uppdaterar även våra sociala kanaler (Facebook och Twitter) ang. coronavirusets påverkan på Västra Götalands kultur- och föreningsliv. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få samlad information ett par gånger om året, samt ev. extrautskick vid behov. All information från Västra Götalandsregionen publiceras på den här sidan.


Senast uppdaterad: 2021-06-21 14:01