Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Göteborg utnämnd till Unesco City of Literature

Göteborg har idag blivit utnämnd till Unesco City of Literature, i det internationella nätverket för kreativa städer. Utnämningen gör Göteborg till Sveriges första kreativa stad inom området litteratur.

I juni skickade Göteborgs Stad in ansökan till Unesco, efter beslut i kommunstyrelsen. Ansökan arbetades fram i nära samverkan med Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen samt Författarcentrum Väst, Bokmässan och Litteraturhuset. Ansökan vilar ytterst på det myller av kreativa krafter och de hundratals professionella och ideella litteraturaktörer som har synliggjorts och involverats i olika delar av processen.

Unesco utser nya kreativa städer vartannat år, och i år blev Göteborg en av de nya litteraturstäderna. Göteborg utnämns utifrån sin unika profil som i ansökan bygger på ett rikt förenings- och litteraturliv med satsningar på läsfrämjande och internationella samarbeten. Unescos litteraturstäder finns på alla kontinenter och arbetar tillsammans för att stärka litteraturen som konstnärligt uttryck och kreativ näring. Städerna har ett rikt idé- och kunskapsutbyte, bland annat kring sina sätt att arbeta med läsfrämjande och litteratur för social hållbarhet.

- Jag brukar säga att det blir bättre om vi arbetar ”alla tillsammans”. Den här utnämningen är ett resultat av ett fint samarbete mellan stad, region, universitet, Bokmässan och flera litteraturföreningar. Därmed har vi lagt grunden för att fortsätta att tillsammans lyfta och stärka det litterära Västsverige, säger Conny Brännberg, ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Till pressmeddelandet

Läs artikeln i Vårt Göteborg


Senast uppdaterad: 2021-11-08 14:50