Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Västsvensk fristad för ukrainska publicister

Mot bakgrund av invasionen av Ukraina stärker Västra Götalandsregionen sitt stöd för det fria ordet genom att erbjuda residensplatser till ukrainska skribenter. Det ska bidra till att göra ukrainska röster hörda och möjliggöra deras viktiga arbete från en tryggare plats.

– I solidaritet med författare, journalister och redaktörer från Ukraina som nu tvingas fly vill Västra Götalandsregionen erbjuda en säkrare plats för de som skriver och berättar. Vi vill möjliggöra för dem att fortsätta sitt viktiga arbete från Västsverige, säger Conny Brännberg, ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Fler insatser för att stärka yttrandefriheten

Västra Götalandsregionen stärker residensprogrammet AIR Litteratur med fler platser och skapar ett nytt tidsskriftsresidens för att trygga publicistisk verksamhet. Samtidigt intensifierar man arbetet med att skapa fler fristäder inom ICORN för att erbjuda trygga arbetsvillkor för förföljda författare, journalister och konstnärer.

– Vi vill visa solidaritet med kulturlivet i Ukraina och med de oppositionella rösterna i Ryssland. Invasionen av Ukraina har satt frågan om yttrandefrihet på sin spets – författare och journalister som gör sina röster hörda i Ryssland protesterar med livet som insats. Med tanke på att Göteborg nyligen utnämndes till en Unesco City of Literature är det självklart att vi ska göra vad vi kan för att bistå det fria ordet. Vi kommer att återkomma med praktiska detaljer för hur allt ska gå till, men vill säga att vi har en beredskap för att kunna hjälpa, säger Conny Brännberg.

Nyinsatta residensplatser för författare, översättare och redaktörer från Ukraina

Västra Götalandsregionens residensprogram AiR Litteratur har sedan 2015 erbjudit författare och översättare från hela världen plats och tid för konstnärlig utveckling genom residensvistelser i Västra Götaland. Residensen möjliggör konstnärligt undersökande arbete och erbjuder samtidigt kontaktnät med svenska författare, översättare och läsare.

Residensprogrammet kommer under 2022 att utökas med extra platser för författare, översättare och redaktörer från Ukraina som nu får möjlighet att fortsätta sitt viktiga arbete med skrivande och publicistisk verksamhet. Utlysningen kommer att ske i samverkan med litteraturstäderna i Lviv och Odessa som ingår i Unescos nätverk för litteraturstäder.

AIR Litteratur - Förvaltningen för kulturutveckling (vgregion.se)

Nytt internationellt tidskriftsresidens inrättas för att trygga publicistisk verksamhet

Västra Götalandsregionen inrättar ett tidskriftsresidens där en tidskriftsredaktion under en period får möjlighet att flytta sin redaktion till en kulturtidskrift i Västsverige. Under 2022 bjuds en tidskriftsredaktion från Ukraina in i samarbete med det europeiska tidskriftsnätverket Eurozine för att beredas redaktionellt utrymme i samarbete med en tidskrift i Västsverige.

Mer information publiceras på www.vgregion.se/kultur inom kort.  

Fortsatt arbete med att skapa fler fristäder i Västra Götaland

Västra Götalandsregionen ökar nu insatserna för att under 2022 stärka arbetet med att skapa fler fristäder i Västra Götaland som inom ramarna för ICORN kan erbjuda trygga arbetsvillkor för förföljda författare, journalister och konstnärer. Kulturnämnden förstärker dialogen med kommunerna i Västra Götaland om hur vi tillsammans kan skapa trygga arbetsvillkor för hotade röster.

Fristadsregion Västra Götaland - Förvaltningen för kulturutveckling (vgregion.se)

För press

Till pressmeddelandet och kontaktuppgifter politiker


Senast uppdaterad: 2022-03-04 11:34