Varför är medie- och informationskunnighet viktigt?

Västra Götalandsregionen har under många år arbetat med medie- och informationskunnighet (MIK) och gör en storsatsning på MIK-frågor under 2022. MIK-frågan är inte ny och särskilt bibliotek och skolor har arbetat med den i åratal, men i ljuset av den allt mer digitaliserade värld vi lever i är den mer aktuell än någonsin. Det är en central demokratifråga.
I takt med att medieutbudet ökar blir det allt viktigare att kunna värdera och kritiskt granska text och bild. Medie- och informationskunnighet (MIK) är ett begrepp för att beskriva de kunskaper vi behöver för att kunna ta till oss information, sätta den i ett sammanhang och bedöma om den är korrekt. Att förstå flödet av nyheter och ha en källkritisk förmåga är kärnan i yttrande- och informationsfriheten och därmed i demokratin. I MIK-begreppet ingår ett antal färdigheter som alla bidrar till förmågan att hitta, analysera, kritiskt värdera och skapa innehåll i medier.
Vad vill vi uppnå?
För att stärka invånarnas medie- och informationskunnighet (MIK) gör Västra Götalandsregionen en rad insatser. I den regionala utvecklingsstrategins kraftsamling digitalisering finns MIK med tillsammans med digital delaktighet som ett en av fem inriktningar och i kulturstrategi 2021–2024 finns följande prioriteringar:
-
Stärka invånarnas medie- och informationskunnighet och öka motståndskraften mot desinformation i samverkan mellan myndigheter, bibliotek, skola och folkbildning
-
Stärka journalistiken i lokalsamhället och invånarnas egenmakt genom pilotprojekt i journalistiska och källkritiska metoder
-
Främja utvecklingen av publicistiska medier genom att utveckla den nationella arenan Medier och demokrati
Utöver kulturnämndens insatser så arbetar Förvaltningen för kulturutveckling med att stärka bl a bibliotekens roll i MIK-arbetet. Läs mer om förvaltningens MIK-arbete här: Medie- och informationskunnighet - Förvaltningen för kulturutveckling (vgregion.se)
Vad händer på MIK-området just nu?
- Nationell MIK-konferens i samverkan med Göteborgs universitet den 26–27 oktober. På konferensen lyfts särskilt frågan om hur den regionala och nationella nivån gemensamt kan bidra till att stärka medie- och informationskunnigheten i hela Sverige. Medie- och informationskunnighet (MIK) för ett demokratiskt medborgarskap 26–27 oktober 2022 - Förvaltningen för kulturutveckling (vgregion.se)
- Nationellt MIK-nätverk – Västra Götalandsregionen har tagit initiativet till ett nationellt MIK-nätverk med representanter från samtliga regioner för att vara en gemensam röst för den lokala och regionala MIK-verksamheten gentemot nationella aktörer.
- Future of Democracy på Lindholmen i november, är en nationell konferens om AI och demokrati som vi medfinansierar. Future of Democracy
- Medier och demokrati – är en nationell arena för publicistiska medier på Lindholmen Science Park i Göteborg där vi också är medfinansiärer.
- Lokala nyheter i en global tid – samarbetsprojekt mellan tre lokala nyhetsredaktioner och närliggande bibliotek för att stärka förstagångsväljares mediekunnighet.
- Redaktionell fristad – i oktober anländer tre journalister från en av Rysslands mest välrenommerade fristående tidningsredaktioner för att under två år bedriva sin verksamhet i Västsverige. Projektet är ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen och Föreningen Grävande Journalister, Göteborgs-Posten, Svenska institutet, Sätila foundation och Göteborgs universitet.
- Inom det regionala biblioteksuppdraget stöttar VGR folkbibliotekens arbete med digital delaktighet och MIK.
I den nya kulturplanen för 2020-2023 får MIK-frågorna ännu större utrymme än tidigare. Som offentlig organisation behöver VGR stärka invånarnas källtillit och källkritik, när mätningar från SOM-institutet visar att invånarnas förtroende för offentliga aktörer minskar, skriver VGR i Kulturstrategi- och plan för Västra Götaland 2020-2023.
Kulturstrategi och -plan för Västra Götaland 2020-2023
Vår bästa tid är nu? Regionrapport 2018- hållbar utveckling i Västra Götaland