Kan själv! – för de yngsta barnen

Kan själv! är ett pedagogiskt utvecklingsarbete som Västra Götalandsregionen drivit sedan 2007. Det har resulterat i tre olika utställningsmiljöer för barn i åldern 0-2 år där utställningarna är anpassade efter de minsta barnens unika sätt att ta sig an sin omvärld.
Kan själv! – en ljudupplevelse för de allra yngsta barnen presenterar ljud som vi har förstått är spännande och intressanta för små barn. I utställningen kan barnen skapa och uppleva ljuden med hela kroppen samtidigt som de kan samarbeta kring och kommunicera med de olika ljuden. Alla ljud och allt ljudskapande presenteras på ett sätt som passar deras unika sätt att undersöka sin omvärld, vilket gör att de på egen hand kan skapa sin egen upplevelse vid besöket.
En annan ljudvärld
Barn i åldern 0–2 år har en annan ljudvärld än äldre barn och vuxna. Deras ljudskapande är ett sätt att kommunicera med och utforska omvärlden. Tidiga upplevelser av ljud och möjligheterna att utforska detta på olika sätt påverkar förmodligen hur barnet senare under uppväxten intresserar sig för ljud och musik.
Utställningen turnerar främst i Västra Götalandsregionen men sedan 2017 erbjuder vi även arrangörer utanför regionen möjligheten att boka utställningen. Utställningen produceras i samarbete med tonsättare Johan Svensson och medfinansiärer är Musikverket, Kulturbryggan och tidskriften Föräldrar & Barn.
De små barnens rätt till deltagande
Kan själv! är ett pedagogiskt utvecklingsarbete som vänder sig till barn i åldern 0–2 år. Syftet är att synliggöra de minsta barnen och deras rätt till kultur anpassad efter deras behov. Vi strävar också efter att förverkliga FN:s konvention om barnets rättigheter genom att uppfylla de små barnens rätt till deltagande och inflytande i kulturlivet. Den första Kan själv!-utställningen nominerades till Årets utställning 2011.
Ett samarbete under ständig utveckling
I de olika förstudier som gjorts inom projektet har vi visat att det går att tillgodose de minsta barnens rätt att göra sina röster hörda även om de ännu inte utvecklat ett verbalt språk. Vi har samarbetat med barn från avdelningarna Trumman och MiniHopp på Kulturförskolan i Vänersborg, avdelningen Dunet på förskolan Storken i Trollhättan, avdelningen Blåbäret på förskolan Viljan i Ytterby och avdelningen Blåsippan på Solgården förskola i Skene. Varje utställning har provats och utvärderats av barn från förskolorna Blåsippan och Blåklockan i Lödöse innan den gått ut på turné.
Sedan 2007 har Kan själv! resulterat i tre olika förstudier, lika många utställningar och en mängd föreläsningar för förskolepersonal, studenter och andra som möter små barn. Tack vare de barn som medverkar i förstudierna och besöker utställningarna utvecklas, förändras och förbättras Kan själv! Ständigt.