Platser och landskap

Två personer står på en stig i en höstfärgad skog

Vad sägs om 100 mil av pilgrimsleder, fascinerande fornlämningar och platser som är väl värda en omväg vid utflykter? Kulturförvaltningen finns ofta på plats i landskapet och inventerar, dokumenterar och förmedlar kunskapen om de natur- och kulturhistoriska värdena. Här hittar du artiklar som rör landskap och platser med spännande historia.

Foto på en kuperad sommaräng

Landskapsobservatorium Västra Götaland

Landskapsobservatorium Västra Götaland är en samverkansplattform för att stärka landskapets roll i samhällsutvecklingen på ett hållbart och effektivt sätt. Välkommen att läsa mer här.

100 mil av pilgrimsleder i Västra Götaland

I Västra Götaland finns det omkring 100 mil av pilgrimsleder som korsar de vackra landskapen. Eller ska vi säga – 100 mil av inre och yttre resor? Men vem är pilgrim, och var ska man börja?

Maritima hällristningar i Västsverige

Det var inte bara bronsålderns människor, som gärna ristade in figurer i de bohuslänska berghällarna. Även sjöfarare på 1500- och 1600-talen ristade in bomärken, initialer, årtal, kompassrosor och sköldar, när de besökte naturhamnar utmed Bohuskusten. I dag känner vi till ett tjugotal platser med maritima ristningar, från Vinga i söder till Koster i norr.

Vittene kulturled

Välkommen till platsen för Sveriges tredje största guldfynd genom tiderna. Läs mer om Vitteneguldets märkliga resa - från städskrubben till arkeologisk sensation.

Tanums världsarv - en förhistorisk bildskatt

Överallt på jorden har människor ristat och målat på berghällar och i grottor. Här i Tanum har människor från bronsåldern huggit in tusentals bilder i landskapets släta berghällar. Denna förhistoriska bildskatt är så innehållsrik och säregen att den finns med bland världens samlade kulturarv på UNESCO:s Världsarvslista.

Sju platser med historia

Välkommen att göra en visuell tidsresa! I en serie bilder från förra seklet fram till vår tid berättas historien om platser i förändring.

Hjo - en stad med en rik berättelse

Hjo stad med sina många byggnader och miljöer från olika tider är i sig en ovanligt rik och uttrycksfull berättelse om en småstads liv och förhållande till omvärlden genom tiderna. Västarvet har tagit fram ett kulturmiljöunderlag för staden.

Hållö - natur och historia i skön förening

Hållö är en ö i Bohuslän, utanför Smögen och Kungshamn. Den är ett paradis för sommargäster och har en intressant historia. Här finns Bohusläns äldsta bevarade fyrtorn, naturhamnar och vackra badvikar.

Dalslands kanal - ett sällsynt smultronställe

De oupptäckta och spännande semestermålen blir färre och färre. Speciellt svårt brukar det vara att finna sådana som intresserar hela familjen. Ett av dessa sällsynta smultronställen är Dalslands kanal som 2018 fyller 150 år!

Skräddö - porten till Tanums världsarv

Skräddö är en sällsynt kombination av rastplats för bilister på E6:an i norra Bohuslän, utställning över världsarvsområdet och en unik tidsmaskin till bronsålderns värld. Här berättas landskapets historia i relation till hällristningarna, resenärer då och nu och inte minst tanken bakom världsarv ur ett globalt sammanhang.

Arbetslivsmuseer i Västra Götaland

Välkommen till Västra Götalands 130 arbetslivsmuseer. Varje museum är unikt och berättar sin egen historia om de människor som levt och arbetat just där. Låt ditt besök bli en resa i tid och rum och en upplevelse för alla sinnen.

Underverk i Västra Götaland

Efter nästan ett års förberedelser är Västra Götalandsregionens underverk slutligen utsedda. Efter tre dagars intensivt röstande har 49 nominerade kulturmiljöer blivit sju.