Handlarrundan i Hedekas håller Sörbygden levande

Kent Johansson, ägare till Handlar’n, Sörbygdens snabbköp, som finns i Hedekas, Munkedal. Foto: Anna Hammarbäck

Handlarrundan i Hedekas har gjort succé! Tjänsten som bekostas av Munkedals kommun har gjort det möjligt för äldre att bo kvar i sin hembygd längre. Den som tidigare haft svårt att ta sig till affärerna kan nu enkelt ringa ortens mataffär och boka plats på fredagens Handlarrunda – de hämtas upp med buss utanför dörren och körs intill centrala Hedekas och tillbaka hem igen, helt kostnadsfritt. Passagerarna får också hjälp med att bära in kassarna.

Lokal drivkraft och engagemang bakom handlarrundan

Mitt i centrala Hedekas ligger livsmedelsbutiken Handlar’n, Sörbygdens snabbköp - en betydelsefull liten affär på den lilla orten, för utöver att den erbjuder post- och bankservice, systembolag och färskvaror är Handlar’n också navet i den så kallade Handlarrundan. Handlarrundan är en busstur som man kan boka plats på för att bli upphämtad vid sin egen dörr - och avlämnad på samma ställe.

– Vi har varit igång nu i 3 år drygt och så länge efterfrågan finns hoppas vi kunna behålla servicen, säger Kent Johansson, ägare till Handlar’n. Den populära rundan gör det möjligt för äldre att bo kvar här i Hedekas - en del bor ju fortfarande på gårdarna de fötts på en gång i tiden!

Kent Johansson tog över Handlar’n för fyra år sedan. Själva affärsrörelsen har funnits sedan 1975. 2012-2015 ingick Munkedals Kommun i en satsning kopplat till landsbygdsutveckling som drevs av Tillväxtverket. Man ville hitta de kreativa krafter som gör att människor bor kvar på landsbygden. I projektet ingick en kartläggning över serviceutbudet som genomfördes av kommunen, för att se vilka brister som fanns. Och det var Sörbygdens samhällsförening som först fångade upp behovet av en handlarrunda. Inger Wallin - nyss fyllda 70 och en av Hedekasborna som nyttjar Handlarrundan regelbundet - var med från allra första början.

– Samhällsföreningen höll ett rådslag och vi fick frågan vad vi önskar oss, berättar hon.

Bussen bidrar till en levande landsbygd

Västra Götalandsregionen och Tillväxtverket gick in och finansierade Handlarrundan vid uppstarten. Skolbussarna används till tjänsten - som ändå stod outnyttjade under förmiddagarna. Två bussar hämtar upp boende parallellt från två olika väderstreck. Beläggningen ligger på cirka 12-15 personer varje tillfälle.

Jane Boyton, regionutvecklare på Västra Götalandsregionen, berättar:

– Landsbygdsutveckling är en viktig fråga för Västra Götalandsregionen - en fungerande samhällsservice ger livskraft till våra bygder. Därför arbetar Västra Götalandsregionen med ett regionalt serviceprogram, som består av olika insatser som ska öka möjligheterna för människor att bo och verka i landsbygden.

Kent Johansson själv är född och uppvuxen i Hedekas. Han brinner för bygden och kan inte tänka sig att bo någon annanstans.

– Det är jättetufft att driva en såpass liten affärsverksamhet på landsbygden. Men skulle affären försvinna så är det väldigt många som inte kan bo kvar. Speciellt dem som inte har körkort eller de äldre som inte kan ta sig någonstans, säger Kent.

– De som åker med är för pigga för att få hemtjänst, men de kan ändå sakna körkort förklarar Kent Johansson vidare. Även barnen till de äldre är glada över att den här servicen finns! Och turen är bra även för butikens del – att driva rörelse på landsbygden är inte alltid lätt. Vi konkurrerar ju mot dom stora drakarna på Torps köpcentrum.

En social funktion utöver den praktiska

Inger Wallin berättar om hur det kom sig att hon själv började åka med Handlarrundan regelbundet.

– Jag började nyttja den här tjänsten 2014. Jag genomgick då en liten operation och råkade ut för en komplikation – jag fick en liten nervskada. Jag kom hem från sjukhuset med kryckor och rullator, och tänkte, vad i Herrans namn gör jag nu! Jag bor på landet och kan inte klara av att handla eller köra bil! Men så drog jag mig till minnes att jag hade fått ett samtal som hade med affären att göra - ett samtal som handlade om erbjudandet att bli upphämtad vid dörren.

Men Inger Wallin påpekar att tjänsten inte bara är till för pensionärer – utan alla.

– Även om jag just fyllt 70 så klarar jag mig normalt på egen hand, förklarar hon. - I det här fallet genomgick jag en rehabilitering. Men Handlarrundan kan ju även nyttjas av ungdomar som kanske vill passa på att åka med en väg för att hälsa på kompisar och liknande!

– Rundan har också en social funktion – affären bjuder nämligen på fika. Idag bjöds vi till exempel på kaffe och morotskaka! Och den sociala biten betyder enormt mycket för några. Vissa på orten som bor i närheten av affären planerar till och med sina inköp samtidigt som rundan kommer, för att få chansen att ta en kopp kaffe med sina vänner. Handlarrundan är en viktig möjlighet för oss här ute på landet – hoppas den består!