Hällristningarna i Högsbyn, Bengtsfors kommun

Hällristningarna i Högsbyn.
Photographer: Bengt A Lundberg, Riksantikvarieämbetet.

Fantastiska bildvärldar i Tisselskogs naturreservat.

På en udde i sjön Råvarpen ligger Högsbyn vid Tisselskog. Det är också scenen för Dalslands största fornminnesplats med fler än 50 hällar och omkring 2000 ristade figurer och tecken. De fantasifulla hällristningarna skapades under bronsåldern för omkring 2 500 till 3 000 år sedan och är knackade i hällarnas mjuka lerskiffer.

Unika konstverk från bronsåldern

Bildserierna på hällarna ger unika inblickar i bronsålderns motivvärldar och är lika kreativa som de är fantastiska. De vanligaste motiven är skålgropar, fotsulor, skepp, cirkelformer, hjulkors, människor och märkliga ormvindlingar. En annan anmärkningsvärd ristning är en figur som ses göra en baklängesvolt på ett skepp samt flera figurer med uppsträckta händer samt med spjut och bågskyttar.

Naturreservat med lång historia

Udden i Råvarpen utgör rester av en bergskedja som bildades på botten av ett grunt hav för mer än 1000 miljoner år sedan. Genom Tisselskogs naturreservat går också en vacker vandringsled på omkring tre kilometer

Ansvaret för hällristningarna i Högsbyn, Tisselskog, har Statens fastighetsverk, som tog över från Riksantikvarieämbetet 1 januari 2015.

Källor

Bengtsfors kommun 

Bengtsfors kommun – vår kulturmiljö (bok), författare: Marie Odenbring Widmark

Länsstyrelsen Västra Götaland