Skräddö - porten till Tanums världsarv

Skräddö är en sällsynt kombination av rastplats för bilister på E6:an i norra Bohuslän, utställning över världsarvsområdet och en unik tidsmaskin till bronsålderns värld. Här berättas landskapets historia i relation till hällristningarna, resenärer då och nu och inte minst tanken bakom världsarv ur ett globalt sammanhang.

Rastplatsen Världsarv Tanum i Skräddö invigdes sommaren 2015 och är en spännande introduktion till världsarvet! Detta är det senaste tillskottet till besöksmålen i området och den fungerar både som en ingång till världsarvet, såväl som en plats dit du kan åka när du besökt hällristningarna och Vitlycke museum och vill lära dig mer.

Förutom sådant som du vanligen hittar på en rastplats som möjlighet att äta medhavd matsäck och toaletter finns här också en mycket uppskattat utställning om världsarvet och en fantastisk utsikt ut över landskapet.

Hällristningar, landskap och resenärer

Utställningen på rastplatsen handlar om saker som inte finns med i utställningen på Vitlycke museum eller på informationsskyltarna vid hällristningarna. Hit kan du komma innan du ger dig ut i landskapet eller efter för att vidga bilden av Tanums världsarv.

Utställningen fokuserar på fyra spår som utgångspunkter för berättelsen om Tanums världsarv.

Landskap – hur har landskapet förändrats från den dag du de första invånarna kom till Tanum för åtta tusen år sedan? Från skärgård till dagens skogs- och jordbrukslandskap.

Resande – hur, vem och varför har man rest genom landskapet? Vi berättar om stenåldersjägarna i sina stockbåtar, om järnvägen och E6an och det som hänt däremellan.

Världsarvstanken – varför finns Världsarvslistan och hur gick det till när den skapades? Genom andra exempel från Världsarvslistan sätter vi Tanums hällristningar i sitt globala sammanhang.

Hällristningarna – det finns inga hällristningar i denna dela av Tanums världsarv, varför är det så? Här kan du också uppleva en fyra mest kända hällristningarna via interaktiva panoramabilder.

Det finns också en skärm där du kan klicka dig fram till stora och små sevärdheter runt om världsarvet som rymmer omkring 500 hällristningsplatser.

Bronsålderskikaren – en unik tidsmaskin

Det finns få platser i Tanum där man har en lika bra utsikt över världsarvsområdet som vid rastplatsen. En 100 meter lång spång, eller brygga, leder ut till en utsiktsplats där man ser hela kulturlandskapen kring Tanumsslätten, vilket är centralområdet i världsarvet. Klara dagar kan man se ända ut till Väderöarna, 22 km bort!

Längst ut på spången finns Bronsålderskikaren. I den kan du få se hur landskapet förändrats i takt med landhöjningen, få en bild av det enorma antal hällristningsplatser som finns i landskapet samt se korta animerade filmer som illustrerar livet på en bronsåldersgård och några av de mest kända hällristningsbilderna.

Här hittar du rastplats Världsarv Tanum

Rastplats Världsarv Tanum ligger längs E6, 3,3 km söder om avfart 105 (Tanumsmotet).

WGS84 DD (LAT, LONG): 58.69748, 11.38978

WGS84 DDM (LAT, LONG): N 58° 41.8488', E 11° 23.3865'

Anläggningen på rastplats Världsarv Tanum är finansierad av Trafikverket. Världsarvets förvaltningsråds tre parter: Länsstyrelsen, Tanums kommun och Regional utveckling har bekostat utställning och övrigt innehåll på platsen.

Vitlycke museum

Vitlycke museum är ett kunskaps- och upplevelsecenter mitt i Tanums världsarv. 

Vitlycke museums webbplats