Allt för hästen - i medeltida upplaga

  • 1 av 7

    Hästsko, del av bett och sporre med en rejäl trissa, funna vid utgrävningar i Lödöse.

  • 2 av 7

    Hovavtryck i tegel från Lödöse. Hovavtrycket är litet och härrör eventuellt från ett föl.

  • 3 av 7

    Hästskor funna i Lödöse, samt en trissa till en sporre.

  • 4 av 7

    Del av bett från 1200 - 1300-talet, hittat i Lödöse under tidigt 1900-tal.

  • 5 av 7

    Medeltida sporrar med trissor.

  • 6 av 7

    Del av bett, hästskor, hovavtryck i tegel och sporre

  • 7 av 7

    Närbild på sporre med rejäl trissa

Hästutrustning från medeltiden skiljer sig inte så mycket som man skulle kunna tro från dagens utrustning. På Lödöse museum finns bett, sporrar och hästskor från 1200- och 1300-talen och även om de är över 700 år gamla kan en ryttare idag omedelbart se hur de ska användas!

Under medeltiden var merparten av hästarna i Sverige små och robusta. Mankhöjden för de flesta hästarna låg någonstans mellan 120 och 145 centimeter, alltså inom dagens ponnymått. Hästarna liknade raser som islandshäst och norsk fjordhäst. De användes framför allt som rid- och packdjur, men också som dragdjur framför vagnar och plogar.

Importhästar

Sverige exporterade stora mängder hästar under medeltiden. För att få in nya hästar i landet importerades hästar, bland annat från Spanien, Frankrike, Flandern och Nordtyskland. De ansågs vara de bästa ridhästarna på grund av sin storlek och grovlek.

Militär ryttarutrustning

I Lödöse utgör vapen och militär utrustning en ganska liten del av fyndmaterialet. Men en hel del av fynden med hästanknytning har troligen haft militär funktion. Vid utgrävningar i Lödöse har man hittat bland annat sporrar, bett och hästskor.

Medeltida bett med parerstänger

Delen av ett bett på bilden i bildspelet är från 1200-1300-talet och hittades under grävningarna i Lödöse 1916-1920. Bettet har en parerstång och en ring för att fästa tygeln. Parerstången gör det lättare att svänga hästen utan att bettet glider ur läge i hästens mun. Liknande bett finns också idag.

Rejäla sporrar

Bland bilderna finns också exempel på sporrar med trissor - en med en mindre trissa och tydligt u-formade skänklar och en med en större trissa och längre piggar. Sporrarna ska enligt uppgift vara från 1200-1300-talet, men enligt flera källor är sporrar med trissor av den typ som hittats i Lödöse av senare modell, möjligen 1400-tal. 

På bilderna ser vi även hästskor och hästskosöm från Lödöse, hittade under utgrävningarna år 1916-1920. 

Litet hovavtryck

Som om det inte vore nog med utrustningen har också en av Lödöses hästar satt spår i historien genom att placera sin hov på teglet på en av bilderna. Avtrycket är litet och kanske tillhörde hoven ett föl.

Hur gamla är sporrarna egentligen?