Guldet från Vittene

Vitteneskatten är Sveriges till vikten tredje största guldskatt, bestående av fyra och en halv guldring på sammanlagt 1,9 kg, funnet vid Vittene, Norra Björke socken, i Trollhättans kommun söder om Hunneberg.

En halsring av guld hittades av privatpersoner sensommaren 1990, och när fyndet blev känt för arkeologer hösten 1995 hittades resten av skatten. I samband med avsökning av området hittades ytterligare fynd av en boplats från järnåldern, vilken också har utforskats av arkeologer under benämningen Vitteneprojektet 1997-1999, samt ett intilliggande gravfält 1997-2001. Området är numera tillgängligt genom en 3,5 km lång kulturled, som var utbyggd 2009.

Gardinstången i klädgarderoben

På sensommaren 1990 stötte Asta och Tapio Lund på ett metallföremål vid arbete i sin trädgård i Vittene utanför Trollhättan. Då föremålet uppfattades som en förböjd gardinstång hängdes det in i städgarderoben och glömdes bort. Fem år senare kom Tapio åter att tänka på fyndet, efter samtal om egendomligheter med arbetskamraterna på sin arbetsplats. Efter att ha konfererat med arbetskamraterna om fyndet, och bekräftelse från guldsmed att föremålet var av guld, beslöt han att ringa arkeologerna på Lödöse museum och sensationen var ett faktum.

Föremålet visade sig vara en halsring av så kallad toquestyp. Karaktäristiskt för ringtypen är de stora släta ändknopparna med låsanordning, ämnade att hänga framtill på halsen. Ringtypen dateras till århundradena kring Kristi födelse. En liknande halsring, Havorringen, har hittats i Sverige men den stals på 1980-talet, och därför är Vitteneringen nu unik i sitt slag i Sverige. Förutom Havorringen har ett fynd av torquesring gjorts på Jylland, och två i Svarta havsområdet.

Fler guldfynd

I oktober 1995 startades utgrävning i fyndområdet. Fynd av boplatslämningar i form av kulturlager, stolphål ´med mera på ett cirka 100x100 meter stort område. Under avsökning av området med metalldetektor hittades en guldarmring och ett tennliknande halvfabrikat i november 1995. Armringen är av typen ormhuvudring, där endast fyra av typen har hittats tidigare, två i Danmark och en i Slovakien. Trolig datering är 100-talet e.Kr.

Vid fortsatt avsökning hittade de en tredje halsring som liknade ring nummer två, med triangulär frontplatta och en dekortyp bestående av inpunsade cirklar begränsade av inristade linjer. Ringen är tänkt att länkas samman med ytterligare en del, och är ensam i sitt slag i Skandinavien. Trolig datering är slutet av 100-talet.

Skatten finns nu i Guldrummet på Historiska Museet i Stockholm.

Sök i våra samlingar

Här kan du söka bland hundratusentals fotografier och föremål ur museernas samlingar och göra historiska nedslag. Klicka här för att söka i våra digitala samlingar.