Fördubblad ob-ersättning på natten

Västra Götalandsregionen (VGR), fördubblar redan från första september ob-ersättningen för vårdpersonal som arbetar natt. För en exempelsjuksköterska som jobbar heltid ökar ob-tillägget en vanlig månad från 6578 kronor till 13156 kronor.

Regionstyrelsen har beslutat att höja ob-tilläggen för vårdpersonal som arbetar natt redan nu i höst. De höjda ob-tilläggen är en extra satsning i år på 72,7 miljoner kronor och gäller från 1 september.

Yrkesgrupperna som berörs är sjuksköterskor, barnmorskor, undersköterskor, skötare, ambulanssjukvårdare, barnsköterskor, medicinska sekreterare, biomedicinska analytiker, psykologer, kuratorer och de som arbetar med rehabilitering och förebyggande arbete.

Så här mycket blir det

För att illustrera hur mycket det handlar om i kronor för en anställd har vi tagit fram två exempel. Det första är sjuksköterskan Mona som arbetar heltid natt. Före 1 september är hennes ob-tillägg 6578 kronor i månaden. Efter 1 september fördubblas ob-ersättningen till 13156 kronor.

Vårt andra exempel är undersköterskan Ingvar som jobbar deltid, natt. Hans ob-tillägg är en vanlig månad 5887 kronor per månad och blir efter höjningen 1 september 11774 kronor.

-Vi har som mål att bli Sveriges bästa offentliga arbetsgivare. Det känns mycket tillfredsställande att redan i höst kunna erbjuda vårdpersonalen denna ersättningshöjning för arbete på natten, säger Gunilla Levén (M), personalutskottets ordförande.

Nattilläggen ska fasas ut i samband med detta. Utbetalningen kommer på oktoberlönen och beräknas på inarbetat tid i september.

Under 2018 kommer dessutom ob-tillägget för helger att höjas med 15 procent.