Här är 23 tips för sommaren

Hemester – att semestra på hemmaplan är en väldigt bra idé. Särskilt om man bor i Västra Götaland. Här finns havet, sjöarna, klipporna, skogen och de stora vidderna. Städernas puls och lantlivets luft. Dessutom har Västra Götalandsregionens verksamheter mängder med aktiviteter. Här hittar du flera bra tips och information om kollektivtrafiken till aktiviteterna.

Västarvet – natur- och kulturarv

Västarvet är en av Västra Götalandsregionens förvaltningar och Sveriges största regionala förvaltning för natur- och kulturarv. Västarvets museer och besöksmål berättar olika historier, men förenas av att de alla belyser natur- och kulturarv, från det globala till det lokala, från dåtid till nutid.

Möt medeltiden i Lödöse, gå på nattvandring på Vitlycke museum i Tanum eller kom och snickra på Mulle Mecks snickeriverkstad på Slöjd & byggnadsvård på Nääs. Och har du inte tittat in i Malmska valen på Göteborgs naturhistoriska museum är det kanske dags nu i sommar?

Västarvets sommarlovstips

Mer om Västarvet 

En vild sommar med Botaniska

Göteborgs Botaniska trädgård är en del av Västra Götalandsregionen och med sina 175 hektar en av Europas största botaniska trädgårdar. I trädgårdens växthus hittar du 4 000 olika växtarter, bland annat Sveriges största samling av tropiska orkidéer, köttätande växter och det sällsynta påsköträdet som är utdött i sin naturliga miljö. I Spegeldammen i entrén simmar ett tjugotal vackra japanska koi-karpar som är barnens favoriter.

Spegeldammen vid entrén till Göteborgs botaniska trädgård.

Du kan ”Vandra i det vilda” längs nya stigar och stentrappor och titta ut över Göteborg från Håberget. Nya skyltar och förbättrade stigar leder till områden som tidigare varit svåra att hitta eller igenvuxna. Här står nya bänkar för picknick eller vila, och nya växter kantar vägarna.

5 augusti firas örternas spännande värld tillsammans med Svenska Örtasällskapet som presenterar Årets ört 2017.

Garden Café AnyDay har öppet alla dagar liksom Botaniskas butik och växthus.

Vandra i det vilda

Årets ört

Mer om Botaniska

Kultur

I Västra Götaland finns en mängd kulturupplevelser. I det digitala magasinet Kulturista finns de samlade.

Kulturista

Välkommen till Västerhavsveckan

2017 års Västerhavsvecka infaller 5-13 augusti. Västerhavsveckan arrangeras av Västra Götalandsregionen längs hela Bohuskusten, från Kosterhavet i norr till Skälderviken vid Ängelholm i söder. Följ med på forskningsfartyg, lär dig mer om havet, vandra i havsnära kustreservat, experimentera och var forskare för en dag, upptäck fåglar och växter och mycket mer! Ett 80-tal arrangörer ordnar aktiviteter under, över och vid vattenytan.

Läs med om veckan och programmet:

Västerhavsveckan

Utomhusupplevelser med Turistrådet Västsverige
Turistrådet Västsverige är Västra Götalandsregionens helägda bolag för turism. På sin webbsida tipsar de om spännande, roliga, härliga äventyr i Västergötland, Bohuslän och Dalsland.

I sommar händer det massor av skoj och flera svettiga aktiviteter som vandring, paddling och triathlon.
För familjer finns exempelvis Västgötaturen, ett äventyr i fem delar där Skaraborg förvandlats till en lekplats för stora och små. Vill du komma nära lokalbefolkningen i Västsverige? Då finns Meet the locals. Dessutom tipsar Turistrådet Västsverige om tio instagramplatser du inte får missa.

Västsverige

Evenemang

De tio bästa instagramplatserna

Meet the locals

Smarta tjänster från Västtrafik

Res gärna kollektivt. Västtrafik har många smarta tjänster som underlättar ditt resande. Du som är 20 år eller äldre och reser med periodkort för vuxen får ta med tre personer under 20 år utan extra kostnad på alla Västtrafiks fordon inom Västra Götalands län och Kungsbacka kommun. 

Res 4 för 1

Västtrafiks Reseplanerare

Det här är ett verktyg för att hitta en resa som passar dig. Ange varifrån du vill åka och vart du ska så visar reseplaneraren de bästa resorna. Reseplaneraren finns som app eller på vasttrafik.se.

Reseplaneraren 

Reseplaneraren för mobilen

Biljettappen Västtrafik To Go

Köp din biljett var du vill och när du vill med appen Västtrafik To Go. Du kan köpa enkelbiljetter och 30-dagarsbiljetter direkt i mobilen och söka resor. Nu kan du också låna ut ditt periodkort. Ladda ner appen i App Store eller Google Play.

Information om hur du laddar ner appen

1-dygnsbiljett och 3-dygnsbiljett

Om du ska resa mycket under kort tid passar 1- och 3-dygnsbiljetter. De finns att köpa på Västtrafiks försäljningsställen.

Information om biljetterna

Försäljningsställen