Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Västra Götalandsregionen är Fairtrade-diplomerad

Västra Götalandsregionen har blivit Fairtradediplomerad, och därmed Sveriges andra Fairtrade region.

Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Målet är en världshandel med rättvisa villkor.  

– Västra Götalandsregionen har länge arbetat med ansvarsfulla inköp. Det känns därför extra roligt att få Fairtrade-diplomeringen som ett kvitto på det arbete vi gör, samtidigt som det förpliktigar. Vi kommer fortsätta vårt hårda arbete med kravställande, och samarbete internt men även med andra Fairtradeaktörer. Som en stor organisation med betydande påverkan på marknaden måste vi ta ett stort ansvar, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin.

Fairtrade-regioner är förhållandevis nytt i Sverige. 2015 blev landstinget Västmanland först ut med att bli diplomerade. Fairtrade City är motsvarande diplomering för kommuner, och är betydligt mer utbrett. I Västra Götaland bor två av tre invånare i en Fairtrade City-diplomerad kommun. 

Kraven för diplomering i korthet:

  • Arbetet med rättvis handel ska ha politiskt stöd genom beslut i regionfullmäktige, eller motsvarande.
  • En styrgrupp ska leda och samordna arbetet. Gruppen består av representanter från olika delar i organisationen, och gärna en eller flera Fairtrade City-kommuner.
  • Regionen ska i den egna organisationen konsumera varor producerade i enlighet med principer för rättvis handel. Man ska dessutom, där det är möjligt ha tydliga och djärva mål kring etiska krav i upphandlingarna.
  • Det ska finnas ett gott utbud av Fairtrade-märkta produkter i det geografiska området. Detta säkerställs genom att minst en fjärdedel av invånarna bor i en Fairtrade City-kommun.
  • Organisationen ska bedriva ett aktivt informationsarbete kring rättvis handel och etisk konsumtion
Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:40