Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Fairtrade Region

Västra Götalandsregionen är sedan december 2016 en Fairtrade Region. Diplomeringen är ett kvitto på att organisationen jobbar aktivt för rättvis handel.

Fairtrade-regioner är förhållandevis nytt i Sverige. 2015 blev landstinget Västmanland först ut att bli diplomerade. Fairtrade City är motsvarande diplomering för kommuner, och är betydligt mer utbrett. I Västra Götaland bor två av tre invånare i en Fairtrade City-diplomerad kommun.

Ett av kraven för diplomering är att organisationen ska konsumera varor producerade i enlighet med principer för rättvis handel. Dessutom ska det finnas tydliga och djärva mål kring etiska krav i upphandlingarna. 

Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Målet är en världshandel med rättvisa villkor.

100 procent av allt kaffe som köptes in av Västra Götalandsregionen 2021 var Fairtrade-certifierat. 97 procent av alla bananer och 98 procent av allt te hade Fairtrade-certifiering under samma år.

Lena Göransson Modigh

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2022-11-11 13:32