Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Världens bästa hörapparater till Sveriges lägsta priser

Västra Götalandsregionen upphandlade innovationer, fick med senaste teknikutvecklingen inom hörapparater och kammade hem en besparing på 13 miljoner.

Genom omvärldsbevakning och deltagande på EUHA-mässan för hörapparater i Tyskland inhämtade upphandlingsgruppen så färsk information om sortimentet, att den inte ens nått den svenska marknaden och dess bolag vid tillfället.

I och med nyvunnen kunskap fick Västra Götalandsregionen (VGR) som upphandlande myndighet ett stort försprång i kravställandet i upphandlingen.

VGR fick tillgång till senaste teknikutveckling

– Tidigare har vi endast haft tillgång till befintliga produkter, tillbehör och lösningar på marknaden, säger Monica Gunnarsson avtalsansvarig, men nu öppnades möjlighet att ställa krav på nytt sätt, och därför få tillgång till den fantastiska teknikutvecklingen som är inom räckhåll.

I den förberedande fasen av upphandlingen gjordes en RFI*) med 5 grundläggande frågor. Detta för att säkra att de svenska leverantörerna var uppdaterade. I och med frågorna tvingades de undersöka fakta. Upphandlingen innehöll kravställning på produkter både från dagens utbud och dessutom lades en produktgrupp för innovationer till.

I anbudspresentationen fick leverantörerna visa sina innovationer samt hänvisa till rapporter och forskning.

VGR krävde att få tillgång till det bästa sortimentet direkt. I och med detta åkte VGR:s standardsortiment upp en kvalitetsnivå. Det skapades förutsättningar för spjutspetsar i sortimentet. Upplägget tillåter även leverantörerna att två gånger per år ansöka om att få in tekniknyheter på avtalet.

Tillförde innovativa egenskaper 

I produktgruppen för innovation var förutsättningen att tillföra innovativa egenskaper inom till exempel design, strömförsörjning, ljudåtergivning, molntjänster eller annan innovationsnivå för VGR.

Det var få obligatoriska krav och det satsades på utvärderingskrav där nyttovärdet för VGR och patienten fanns på en skala 1-10. Endast nyttovärde över 7 accepterades.

Distansarbete vid justering av hörapparatens tekniska egenskaper är en viktig del som kom ut av den här upphandlingen. Det kräver nytt arbetssätt, men kommer i gengäld minska antalet fysiska besök i vården då man kommer att fjärrstyra ljud och inställningar etc. via internet. Detta kommer även att skapa utrymme för minskade totalkostnader.

För första gången på 10 år överprövades inte upphandlingen och en anledning till det tror Monica är att VGR skapade möjlighet för anbudsgivarna att offerera sina allra senaste hörapparatmodeller inom produktgruppen innovation.

*) RFI=Request for information

Senast uppdaterad: 2019-08-29 11:57