Språk och ordlistor
Det är viktigt hur vi i Västra Götalandsregionen (VGR) uttrycker oss i skrift. Det vi skriver måste vara vårdat och begripligt. Att kunna förstå vad som står i en text är en förutsättning för insyn och för att kunna påverka. Här har vi samlat några olika verktyg som stöd för dig som skriver i ditt arbete.
Skrivhandledning för Västra Götalandsregionen
Den här skrivhandledningen hjälper dig att skriva begripligt och målgruppsanpassat. Du får veta hur du skriver texter som är språkligt korrekta, lätta att förstå och inkluderande. Det finns även råd om hur du anpassar dina texter när du skriver för webben. En avdelning handlar om hur vi benämner våra förvaltningar, verksamheter och den politiska organisationen.
Utbildningar i klarspråk
Klarspråksutbildningar för VGR-anställda hittar du i utbildningskatalogen. Du kan också skräddarsy en utbildning med hjälp av Konferens- och utbildningscentrum.
Den webbaserade klarspråksutbildningen Att skriva bättre är framtagen av ett tiotal myndigheter.
Testa läsbarheten
Vill du testa om din text är begriplig kan du göra Språkrådets klarspråkstest.
Du kan också testa textens läsbarhetsindex (LIX) för att få en uppfattning om hur lätt eller svår den är.
Språkkonsulttjänster
Västra Götalandsregionen har upphandlat språkkonsulttjänster. En språkkonsult ger språkråd, håller och medverkar i utbildningar och klarspråksprojekt, ger individuell rådgivning och språkgranskar.
Språkrådet
Språkrådet är Sveriges officiella språkvårdsorgan och är en del av språkmyndigheten Institutet för språk och folkminnen. Här finns information om allt som rör språk.
Skrivhjälp för jämlik text i vården
Det är viktigt att vi utformar dokument och texter så att alla blir delaktiga och för att minska risken för att patienter upplever sig särbehandlade eller kränkta. Kunskapscentrum för jämställd vård har tagit fram en handbok.
Svenglish på webben
Webb, mejl, server... Många termer i den svenska datavärlden är engelska. Men vi behöver förståeliga ord som går att böja, stava och uttala. Det handlar både om begriplighet och att värna om vårt språk. Svenska datatermgruppen ger rekommendationer om hur aktuella datatermer bör hanteras på svenska.
Terminologi för vård och omsorg
Termbanken innehåller begrepp för fackområdet vård och omsorg. Begreppen har analyserats enligt terminologilärans metoder och principer och förankrats internt på Socialstyrelsen samt i bred remiss till kommuner, regioner, privata vårdgivare, myndigheter och andra organisationer.
Titlar och beteckningar på engelska
Det finns ett urval av titlar och beteckningar inom VGR översatta till engelska.
Titlar och beteckningar på engelska