Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vanliga frågor om språk

Powerpoint och Word

Fråga: Jag ser att vi använder en massa stavningar när det gäller program, ex Power-Point, powerpoint, PowerPoint? Vad ska vi använda?

Svar: Vi (och Språkrådet) rekommenderar Powerpoint. Det är ett namn på ett program och ska ha stor bokstav i början, så även i sammansättningar, till exempel Powerpointpresentation. Logotypskrivningar som PowerPoint (med stor bokstav inne i ordet) ska undvikas. Detta med versal gäller därmed även Word, Excel och liknande.

Regionservice eller Regionservices?

Fråga: Hej! Jag har letat i skrivinstruktionerna på webben efter regler för genitiv utan framgång. Jag jobbar för Regionservice och när vi ska skriva namnet i ägandeform vill jag spontant skriva t ex "Regionservices medarbetare", men jag ser att andra struntar i genitiv-markeringen. Det är förståeligt, dels uttalas det inte och dels ser det lite dumt ut. Jag är väl av den "gamla skolan" och skriver även apostrof efter namn som slutar på s, t ex "Lars' bil". Kan du hjälpa mig med vilka VGR:s regler är?

Svar: VGR har inga andra regler än Myndigheternas skrivregler på det här området, mer än att det ska vara kolon vid initialförkortningar och genitiv (VGR:s). När det gäller exemplen i mailet gäller följande: Ordet regionservice i genitiv blir regionservices – alltså med s, även om det inte hörs. I skrift ger det däremot läsaren vägledning. När det gäller Lars bil behövs däremot inget genitiv-s. Det skrivs bara om det behövs för att förtydliga en skillnad som kan missuppfattas, till exempel mellan Hans bil (en bil som tillhör Hans) och Hans bil (en bil som är hans, inte hennes) om det står i början av en mening. Då skrivs Hans’ bil just så när man menar personen för att förtydliga att det är namnet, inte pronomenet, som avses. Jag skulle dock hellre skriva Den bil som tillhör Hans för att förtydliga och också lösa problemet.


Han, hon eller hen?

Fråga: Ska man använda ordet hen i stället för han/hon eller vederbörande?

Svar: Språkrådet rekommenderar följande: "Om hen bör användas eller inte måste avgöras med hänsyn till sammanhanget. Hen i sig är ett könsneutralt ord som inte innebär några språkliga hinder, men som ibland väcker irritation hos vissa språkbrukare. Om man skriver till mottagare där risken att hen kommer att irritera i vad skribenten bedömer som alltför stor utsträckning, så kan andra könsneutrala strategier väljas för att inte ta för mycket fokus från innehållet i texten. Men i många sammanhang fungerar det utmärkt att använda hen, och eftersom utvecklingen går snabbt så blir de sammanhangen allt fler i takt med att användningen ökar. Ett sätt att förhålla sig till hen kan också vara att skriva en kommentar till texten med ett förtydligande om varför hen används, om man tror att det är motiverat i relation till läsarna."

Mejl och e-post

Fråga: Är det ordet ”Epost” man ska använda sig av om man måste skriva ut ordet? I ren text, vilket ord skriver man där? Vilka riktlinjer finns det? Mailas, mejlas? Skickas via epost?

Svar: Språkrådet rekommenderar e-post eller mejl. Båda varianterna fungerar i de flesta sammanhang, men e-post är något formellare. Det enskilda meddelandet kan kallas e-brev, e-postmeddelande eller mejl. Även stavningsvarianten mail förekommer. I valet mellan mejl och mail rekommenderar vi mejl, eftersom det bäst överensstämmer med det svenska uttalet. Verbuttrycket är skicka e-post, e-posta eller mejla. E-post skickas till en e-postadress eller en mejladress.

Workshoppar

Fråga: Heter workshop i plural workshopar eller workshoppar?

Svar: Språkrådet rekommenderar workshoppar, eftersom det enkla shop böjs shoppar. Men workshopar förekommer också. Men enklast är att i stället för workshop använda något mer begripligt ord som seminarium, arbetsseminarium, diskussionsgrupp, gruppdiskussion, grupparbete, skrivstuga eller verkstad.

Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:31