Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Grafiska mallar

Västra Götalandsregionens visuella profil är framtagen för att både ge möjlighet till varierande layouter och en god tillgänglighet.

Det finns mallar och dekorer för professionell formgivning i InDesign samt för internt bruk och produktion i Microsoft Word och Powerpoint (informationsblad, omslag, nyhetsbrev och bildspel). Det finns dessutom mallar för användning i digitala medier och för filmproduktion. 

Mallarna finns i VGR Mediebank. För att säkerställa att korrekt mall används bör den laddas ner från mediebanken vid varje produktionstillfälle.

Mallar i VGR Mediebank

Officemallarna kan du även öppna direkt i Sharepoint eller via Powerpoint och Word under "Nytt" i vänstermenyn. Välj "Egen" och klicka dig fram till rätt mall.

Användarinstruktioner

Omslag

Välj mellan fem olika omslag. Samtliga mallar finns med röd, blå, grön, gul och grå dekor, med och utan plats för bild. Tänk på kontrast och läsbarhet när du väljer bild till omslag. Det finns även en mall för baksida.

Ur ett tillgänglighetsperspektiv – skriv en alternativtext som beskriver bilden. Detta gör du genom att högerklicka på bilden, välj "Formatera bild", klicka sedan på symbolen "Layout och egenskaper" och därefter "Alternativ". Här skriver du bildens beskrivning. Mallar för omslag finns också för professionell formgivning i InDesign.

Informationsblad

Informationsbladen finns i fyra utföranden: med liggande dekor, en eller två spalt och med stående dekor, en eller två spalt. Samtliga utföranden finns med röd, blå, grön, gul och grå dekor.

För att byta ut logotypen: öppna sidfoten, markera logotypen och välj "Ändra bild". Kontrollera att den nya logotypen har samma storlek och samma placering som den du ersätter.

Ur ett tillgänglighetsperspektiv – använd de förinställda formateringarna för rubriknivåer, text, tabell, lista och faktaruta.

Powerpoint

Powerpointmallar finns med svart eller vit bakgrund och med röd, blå, grön, gul och grå dekor. Välj mellan fem olika startsidor, med och utan plats för bild och mellan flera undersidor.

För att byta ut logotypen: gå in i bildbakgrund, markera logotypen och välj "Ändra bild". Kontrollera att den nya logotypen har samma storlek och samma placering som den du ersätter.

Ur ett tillgänglighetsperspektiv – använd de förinställda formateringarna och tänk på kontrast och läsbarhet. Lägg till alternativtexter för att beskriva bilderna. Det gör du genom att högerklicka på bilden, välj "Formatera bild", klicka sedan på symbolen "Layout och egenskaper" och därefter "Alternativ". Här skriver du bildens beskrivning.

Nyhetsbrev

Mall för nyhetsbrev finns med röd, blå, grön, gul och grå dekor och för produktion i både Word och Indesign.

För att byta ut logotypen: öppna sidfoten, markera logotypen och välj "Ändra bild". Kontrollera att den nya logotypen har samma storlek och samma placering som den du ersätter.

Ur ett tillgänglighetsperspektiv – skriv alternativtext som beskriver bilderna. Det gör du genom att högerklicka på bilden, välj "Formatera bild", klicka sedan på symbolen "Layout och egenskaper" och därefter "Alternativ". Här skriver du bildens beskrivning.

Dokument med omslag

Mallar för rapporter och andra Worddokument där du vill ha ett snyggt omslag med vår visuella profil. Mallen har också en innehållsförteckning och plats för förord som du använder vid behov.

De finns med liggande och stående dekor på omslaget och med dekorfärgerna röd, blå, grön, gul och grå.

För att byta ut logotypen: öppna sidfoten, markera logotypen och välj "Ändra bild". Kontrollera att den nya logotypen har samma storlek och samma placering som den du ersätter.

Ur ett tillgänglighetsperspektiv – använd de förinställda formateringarna för rubriknivåer, text, tabell, lista och faktaruta. Lägg till alternativtexter för att beskriva bilderna. Det gör du genom att högerklicka på bilden, välj "Formatera bild", klicka sedan på symbolen "Layout och egenskaper" och därefter "Alternativ". Här skriver du bildens beskrivning.

Nyhetsbrev Indesign

Nyhetsbrevet finns i alla fem dekoralternativen som .ind-filer och .idml-filer. Alla länkar (logotyper, dekorer och markeringsbilder) finns i länkmappen. Ladda ner både InDesign-filen och länkmappen.

Har du problem att öppna InDesignfilen? Då kanske du har en äldre version av InDesign. Använd i så fall en idml-fil.

Omslag Indesign

Omslag finns i fem olika designer som .ind-filer och .idml-filer. Samtliga omslag finns i fem dekoralternativ och har två olika baksidor att välja mellan.

Det finns filer för bestruket och för obestruket papper. Alla länkar (logotyper, dekorer och markeringsbilder) finns i länkmappen. Ladda ner både InDesign-filen och länkmappen.

Har du problem att öppna InDesignfilen? Då kanske du har en äldre version av InDesign. Använd i så fall en idml-fil.

Grafiska element till filmproduktion

Framtaget enligt den visuella profilen och i de fyra grundfärgerna finns grafiska element för filmproduktion:

  • Namnskyltar
  • Textplattor
  • Startbild
  • Slutbild
  • Hörn-logotyp

Materialet är framtaget i flera upplösningar.

Grafiska element till filmproduktion

 


Senast uppdaterad: 2021-04-16 11:44