Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Att tänka på som SMSlivräddare

Genom applikationen i telefonen kan du identifiera dig som SMSlivräddare.

Det kan i vissa fall vara svårt för 112-operatören att avgöra med säkerhet att det rör sig om ett hjärtstopp. Det är snabba beslut för att spara sekunder och personen som larmar in står under svår press. I enstaka fall kan en aktivering ske där personen inte drabbats av hjärtstopp genom att frågorna om patienten är livlös, inte har andning eller snarkande andning misstolkas eller inte går att bedöma säkert. I dessa fall kan du hjälpa till genom att lägga patienten i stabilt sidoläge med en fri luftväg och istället vara ambulanssjukvården behjälplig genom att t.ex. hålla upp låsta dörrar, signalera om platsen och så vidare.

Det är också viktigt att veta att trots snabb insats på plats och senare av sjukvården så överlever inte alla på grund av allt för svår sjukdom. Däremot har du genom din insats skapat de allra bästa förutsättningarna för överlevnad.

All legitimerad personal lyder under sekretesslagen även under sin fritid. Det är viktigt att du som SMSlivräddare tänker på att respektera den drabbade och hans/hennes anhöriga. Många gånger behöver man tala om händelsen men var noga med att inte det leder till avslöjande om vem som drabbats eller några andra detaljer som kan avslöja detta.

På samma sätt som de direkt drabbade kan även du reagera efter en insats. Genom att berätta för din närmaste att du har gjort en insats påbörjas återhämtningsprocessen. Vid behov kan du kontakta HLR-Centrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset på deras mail su.hlr-centrum@vgregion.se.   En annan kontaktväg för stödsamtal är att söka kuratorskontakt via din primärvård.

Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:22