Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nya kriterier för miljödiplomering 2017

Publicerad:

Från och med nu och till och med 2020 gäller nya krav på verksamheterna för att bli miljödiplomerade.

De nya kriterierna har anpassats till den nya miljöplanen 2017-2020 och är framtagna i samarbete mellan den offentliga primärvården, folktandvården, habilitering & hälsa och Koncernkontoret.

Miljödiplomeringskriterierna togs fram första gången 2004. Sedan har de reviderats i samband med de nya miljöprogrammen 2007, 2010 och 2013.

Nytt i de reviderade kriterierna

Kriterierna är anpassade efter Västra Götalandsregionens nya miljöplan för 2017-2020. Kriterierna och miljödiplom som utfärdas under denna period gäller därför i fyra år.

  • Generellt har texten i kriteriedokumentet förenklats och förtydligats. 
  • Totala poängsumman i de tre kriteriedokumenten har justerats ner för att få en mer jämn fördelning av poängen. 
  • Poängkrav om ekologiska/Fair Trade livsmedel har lagts till.
  • Poängkrav om vegetarisk fika/mat har lagts till i kriteriedokumentet för administrativa enheter.   

Eftersom tandvården har en större miljöpåverkan än primärvården är deras kriteriedokument mer omfattande. Administrationens kriterier är minst omfattande.

En viktig del för att nå målen i Västra Götalandsregionens miljöplan 2017-2020  är att des bryts ned och integreras i förvaltningars och bolags ledningssystem, alternativt i ett separat miljöledningssystem. Verksamheter och bolag med mindre miljöpåverkan kan istället för att använda ett ledningssystem, välja att miljödiplomera verksamheten.

Publicerad: