Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

VGR har antagit Transportutmaningen

Publicerad:
En Regionservicetransport

Västra Götalandsregionen har antagit Fossilfritt Sveriges utmaning om fossilfria inrikestransporter 2030. Transportutmaningen ligger helt i linje med VGR:s långsiktiga mål för fossilfria transporter. Redan år 2020 ska VGR:s person- och varutransporter vara oberoende av fossil energi och bränsle.

- Inom VGR har koldioxidutsläppen från person- och varutransporter minskat med 65% från 2006. Så vi är på god väg mot fossiloberoende transporter i vår organisation. Men ska vi lyckas minska vår klimatpåverkan i hela Sverige måste fler ställa om sin fordonsflotta och se till att också de köpta transporterna är fossiloberoende, säger Anna Teghammar, regionutvecklare på Koncernkontoret, Västra Götalandsregionen.

VGR har sedan tidigare anslutit sig till Tjänstebilsutmaningen.  

Utsläppen ska minska med 70% till år 2030

Riksdagen har beslutat att växthusgasutsläppen från transportsektorn ska minska med 70% till år 2030 jämfört med 2010. För att visa att målet går att nå, och att det finns företag, kommuner och andra organisationer i Sverige som har högre mål än så, har initiativet Fossilfritt Sverige startat Transportutmaningen. För att anta utmaningen ska organisationen ha som mål att enbart köpa och utföra fossilfria transporter senast 2030.

Transportutmaningen skickar signaler

Genom att flera aktörer går ut samlat och berättar om sina mål skickar det signaler till både marknaden, politikerna och omvärlden att transportsektorn nu är på väg att lämna de fossila drivmedlen och gå över till förnybara alternativ. 150 företag, kommuner och organisationer har antagit Transportutmaningen hittills för att visa att omställningen av transportsektorn är på gång.

- I Sverige har vi tillgång till både förnybar el och råvara för att producera biobränslen. För att produktionen ska komma igång på allvar är det viktigt att transportutförare och transportköpare nu skickar tydliga signaler om att det kommer att finnas en marknad för förnybart, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Läs mer om Västra Götalandsregionens arbete

för fossilfria och energieffektiva transporter

för klimatet och Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om 

Läs mer om Transportutmaningen

http://fossilfritt-sverige.se/utmaningar/transportutmaningen/

 

VGR är föregångare genom sitt eget miljöarbete. Miljöplan 2017-2020 gäller all verksamhet.
Västra Götalands gemensamma kraftsamling för klimatet.

VGR:s transporter

Några exempel hur VGR arbetar för hållbara gods- och persontransporter inom sin organisation och tillsammans med andra

Profilbild av Anna Teghammar

Anna Teghammar

Miljöstrateg – Klimat
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Publicerad: