VGR i topp i landets Ekomatsliga

VGR diplomerasi Ekomatsligan
Fotograf: Alison De Mars

Stämningen var hög när miljöminister Karolina Skog tillsammans med Ekomatcentrum delade ut diplom till Ekomatsligans alla vinnare den 21 maj i Stockholm. Västra Götalandsregionen delade tredjeplatsen med Landstinget Blekinge.

Region Kronoberg vann region- och landstings-ligan med 56 % ekologiskt, tätt följd av Region Uppsala 52 %, Landstinget Blekinge och Västra Götalandsregionen, båda 49 %.

-  Regionservice står för ca 70 % av livsmedelsinköpen inom Västra Götalandsregionens verksamheter. Vi har successivt bytt konventionella livsmedel till mer ekologiskt och KRAV certifierade produkter. Alla våra sjukhuskök är KRAV-certifierade sedan två år, vilket är unikt, säger Linda Martinsson, områdeschef Måltider på Regionservice.

På scenen fick Regionservice Carina Hammarberg menyplanerare/samordnare och Gunilla Sundberg, teamchef Östra Sjukhuset ta emot priset av miljöminister Karolina Skog (till höger på bilden). 

Kommunerna i topp 

Vellinge kommun vann för fjärde året i rad, nu med 80 % ekologiskt. För det fick de äran och ett guldmärke på det diplom som räcktes över av miljöminister Karolina Skog. På andra plats kom Lunds kommun med 74 % ekologiska inköp och på delad tredjeplats kom Örebro kommun och Malmö stad med 63 % vardera. Ingen kommun från Västra Götaland fanns bland de tio bästa.

Läs hela pressmeddelandet från Ekomatcentrum

Vad är Ekomatsligan?

Ekomatsligan är en ranking av landets kommuner, landsting och regioner avseende deras ekologiska inköp. Ekomatcentrum samlar varje år in statistik från offentlig sektor för att se hur utbudet av hållbar mat i allmänhet och ekologisk mat i synnerhet utvecklas. Statistiken dokumenteras och offentliggörs i en årlig rapport.

Diplomeringsceremonin hålls varje år för de kommuner, landsting och regioner som klassat i i Ekomatsligan. Nivån för att klassa in ligan är 30 % ekologiska inköp 2016, räknat i SEK. Ekomatcentrums nationella mål för offentlig sektor är 50 % ekologiskt 2020. Regeringen har satt upp ett nytt mål på 60% till 2030.

VGR:s miljömål för livsmedel

Livsmedel och gröna näringar i Västra Götaland

Ekomatcentrum

Linda Martinsson

Ledning, köks- och måltidsarbete
Telefonnummer

Berit Mattsson

Regionutvecklare
Telefonnummer

Anna Teghammar

Regionutvecklare
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2018-05-24 10:14