Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Så var Almedalen 2018

Fotograf: Helena Kryssman

Framtidens sjukvård och digitaliseringens möjligheter – kring det kretsade många frågor i årets upplaga av VGR i Almedalen. Fokus låg också på hållbarhet, mat, ungas medievanor och hur infrastruktur ska finansieras.

Årets upplaga av politikerveckan i Almedalen satte rekord. Det var inte bara kallast på länge – aldrig förr har det varit så många programpunkter – över 4000.

Många seminarier kretsade såklart kring det svenska valet i höst. Valrörelsen märktes också på flera andra sätt med många politiska budskap i vimlet. Välfärdsfrågor som reformer i skolan, generations- och teknikskiften inom arbetslivet, hur vi skapar fler jobb och hur vi bäst löser integrationen. Världsläget, med säkerhetspolitisk oro och risk för handelskrig diskuterades, liksom utveckling och framtidsfrågor – såväl globala som nationella och som det finns regionala lösningar på.

– Vi är i Almedalen för att påverka nationella frågor med vårt västsvenska perspektiv. Det är viktigt att visa att vi i Västsverige samverkar för våra frågor, sade regiondirektör Ann-Sofi Lodin.

Fotograf: Helena Kryssman

”Gå från ord till verklighet”

Under veckan fanns inte enbart seminarier på agendan. Flera av de strategiska frågorna diskuterades vid enskilda möten och rundabordssamtal där Ann-Sofi Lodin medverkade. Representanter från näringsliv, universitet, högskolor och Sahlgrenska Universitetssjukhuset träffades bland annat för att diskutera life science.

 – Vi hade en inspirerande diskussion. Det är viktigt att vara med och skapa en plattform där vi kan pröva nya saker i Västra Götaland. Nu behöver vi gå från ord till verklighet, säger Ann-Sofi Lodin, om det strategiska mötet kring life science.

Hur Västra Götalandsregionen (VGR) arbetar för att förverkliga omställningen av vården var också ett ämne som diskuterads på ett välbesökt VGR-seminarium.

– Almedalsveckan ger oss möjlighet att inspireras och ta lärdom av andras erfarenheter, som vi kan ta med oss hem i vårt eget omställningsarbete, säger Ann-Sofi Lodin.

​På spaning efter framtiden

VGR var en av parterna i den Västsvenska Arenan. Hållbarhet var en stor fråga på arenan och bland VGR:s egna seminarier fanns det med som en röd tråd hela veckan. Först ut var ”Cirkulärt och digitalt – design för hållbar konsumtion”, som lockade så många att det var mer än fullsatt. Seminariet om hinder för hållbart resande var också välbesökt, trots att det låg i slutet av veckan.

Hur vi skapar bättre förståelse mellan den nära vården och specialistvården, nationella klimatmål, nya testbäddar för marin tillväxt, framtidens livsmedelsförsörjning och hållbart producerad mat, vårdens produktivitet och mediekunnighet och ungas medieval handlade VGR:s övriga seminarier och samtal om. VGR hade dessutom en välbesökt kväll som spanade efter framtidens vård.

Fotograf: Helena Kryssman

Se seminarierna och intervjuerna i efterhand

Se VGR:s seminarier och de intervjuer som genomfördes i Almedalen. 

Filmade seminarier och intervjuer 2018

Nyheter om Almedalen

Johnny Magnusson invigde Almedalsveckan med en önskedröm

VGR i Almedalen för att påverka och ge västsvenska perspektiv

Ta gärna del av flödet och rapporteringen från Twitterkontot @VGRiAlmedalen 


Senast uppdaterad: 2018-07-10 14:40