Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Program: Tillsammans - för invånarna och demokratin

Här hittar du programmet för Västra Götalandsregionens gemensamma chefsdag den 28 oktober 2021. Räkna med en halvdag från 9.15-12.05. Dagen kommer att innehålla flera kortare pauser och innehållet är anpassat för ett digitalt format. Tiderna som anges är cirka-tider. Programmet sänds från Stationshuset vid Regionens hus i Göteborg.

Collage med 17 porträtt på talare och chefer i VGR.
Dessa estradörer och storytellers träffar du på den koncerngemensamma chefsdagen den 28 oktober.
Fotograf: -, Foto Emma Frans: Niklas Nyman

09.15: Välkommen till chefsdagen 2021

Regiondirektör Ann-Sofi Lodin och moderator Jenny Erkholm, kommunikationsdirektör, hälsar välkommen och inleder dagen.

09.20: Nedslag i verksamheten: Närhälsan

Liisa Karlsson, verksamhetschef på Närhälsan, berättar om det intensiva samarbetet med Borås Stad, för att se till att så många som möjligt har kunnat vaccineras och fått möjlighet att provta sig.

09.25: Det nya normala

Ett sjukdomsutbrott är en perfekt grogrund för spridning av desinformation och i alla tider har myter och konspirationsteorier uppstått i samband med smittor. Rädslan gör oss särskilt mottagliga för enkla förklaringar. Emma Frans föreläser träffsäkert och humoristiskt om vikten av kritiskt tänkande och vad som händer när alla möjliga påståenden kallas för ”fakta” i en värld som drabbats av infodemi.
Nya mönster av beteenden har spridits under pandemi. Vilka viktiga lärdomar kan vi dra av det vi varit med om? Vad kan bli det nya normala? Hur hänger källkritik ihop med självkritik? Och kan sådana här skeenden påverka vår demokrati?

09.55: Nedslag i verksamheten: NU-sjukvården

Ewa Wennerholm, vårdenhetschef inom NU-sjukvården berättar om sprututbytesmottagningen, där invånare som sällan kommer i kontakt med vården inte bara kan byta sprutor och kanyler utan också får möjlighet att förändra sina liv eftersom de erbjuds möjlighet att ta prover, få lättare sjukvård och - inte minst - vaccineras.

10.00: Paus med musik

Husbandet från VGR:s egen folkhögskola, Billströmska, underhåller i pausen.

10.10: Det stora vaccinationsrycket

Ett samtal med Kristine Rygge - överläkare och VGR:s vaccinationssamordnare - om att samordna och att arbeta tillsammans över gränser för invånarna. Hur är det att genomföra en massiv, gemensam insats under hård granskning av medier och med stort invånarengagemang, inte minst i sociala medier?

10.15: Ett bildat folk är demokratins immunförsvar

VGR:s kulturchef, Katti Hoflin, om hotet som okunskap och konspirationsteorier innebär för samhället och våra egna verksamheter. Hur leder man och fattar rätt beslut under tidspress när man inte har hela bilden? Kan vi hålla huvudet kallt och skilja på åsikter och fakta? I slutändan handlar det om VGR:s roll och ansvar för demokratin.

10.35: Nedslag i verksamheten: Folkhögskoleförvaltningen

Tomas Rydsmo, rektor på Folkhögskoleförvaltningen, berättar om hur de möter deltagare i ögonhöjd och jobbar medskapande tillsammans med dem: "Vi ser att vår tids problem är så komplexa att de måste lösas tillsammans med som berörs. Medskapande blir en förutsättning för att vara en relevant aktör för att stärka demokratin."

10.40: Diskussion: Hur väl känner vi egentligen invånarna?

10.45: Regiondirektören har ordet

10.55: Kulturinslag från Film i Väst

11.00: Samtal med Film i Väst

Samtal mellan Ann-Sofi Lodin och Film i Västs vd, Mikael Fellenius om att nå och angå invånarna, och skapa nytta för Västra Götaland.

11.05: Paus med musik

Husbandet från VGR:s egen folkhögskola, Billströmska, underhåller i pausen.

11.15: Nedslag i verkligheten

Vi beger oss till Centralstationen i Göteborg och träffar invånare i farten.

11.20: Hur utmanar framtiden våra strategier?

Jörgen Jedbratt från Kairos future i samtal med VGR:s förändringsdirektör, Erik Lagersten om möjliga framtidsscenarier och vad vi har att förhålla oss till. Hur kommer vi att klara våra uppdrag och vad händer med demokratin? 

11.35: Panelreflektion

Panelen reflekterar kring dagens program och över varför och hur VGR väljer att möta framtiden sammanhållet utifrån ett invånarperspektiv, och chefens roll i detta.

Deltar gör:

  • Richard Karlsson, IT-chef Koncernkontoret

  • Maria Gjertsen, regionområdeschef för mödravården och gynekologi, Regionhälsan

  • Christina Björklund, vd GöteborgsOperan

  • Torben Pihl Ekonomichef, Södra Älvsborgs Sjukhus

  • Boel Mörck, medicinsk informationsdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset med ett regionövergripande uppdrag att stärka samordning och styrning av FVM.

11.50: Nedslag i verksamheten: Västfastigheter

Det krävs en hel del teknik för att invånarna i Västra Götaland ska få en god vård. Thomas Karlsson, driftchef inom Västfastigheter, berättar om hur de ser till att allt fungerar i en operationssal på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. 

11.55-12.05: Chef i ett sammanhållet VGR och tre medskick från regiondirektören 


Senast uppdaterad: 2021-10-22 17:24