Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

190213 Värdskap, bemötande och sociala medier, Göteborg

Den 13/2 samlades 70 medlemmar från Skolmatsakadmein på Samskolan i Göteborg för att lära oss mer om  värdskap, bemötande och sociala medier.

Maria Willbois, restauranglärare, lotsade oss igenom första delen av dagen. Föreläsningen blandades med gruppövningar där deltagarna ställdes inför frågor såsom: Vad är gott bemötande/värdskap för mig? Hur arbetar vi med detta på min arbetsplats? Hur gör vi för att skapa DLX (det lilla extra)?

Vi fick också en genomgång av FAMM-modellen (Five Aspect Meal Model), en metod framtagen i Grythyttan för att sätta måltiden i perspektiv - vad som ligger på talltiken är bara en av många faktorer som påverar huruvida vi upplever en trivsam måltid.

Under eftermiddagen fick vi lyssna på Carina Nilsson från Backaskolan i Härryda kommun. Carina berättade om hur de jobbar med "räddade råvaror" som annars skulle ha slängts, samt hur bemötande, skapande av relationer med elever, pedagoger och föräldrar, samt strategiskt arbete med sociala medier går som en röd tråd genom hela veksamheten och utgör en viktig förutsättning för att servera hållbara måltider som hamnar i magen.  

 Presenationer från dagen:

Carina Nilsson, Backaskolan_Räddade råvaror

Maria Willbois, Värdskap och bemötande

Maria Willbois, FAMM