Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

190905 Närproducerat och härproducerat i Munkedal

Publicerad:

Hållbarhet och lokalproducerat var fokus vid inspirationsdagen i Munkedals kommun. Ett 30-tal medlemmar från Skolmatsakademin fick uppleva en lärorik dag med både studiebesök på gård och skola, samt föreläsningar och kunskapsutbyte.

På Klevs gård är kärleken till de närproducerade råvarorna tydlig. Sonen Johan, tillhörande den 4:e generationens lantbrukare, berättar stolt om hans farfars far som en gång startade Klevs gård vilken idag har sju anställda. Välkomnandet förgylldes med hembakat förmiddagsfika och lokalproducerad mjölk till kaffet.

På gården produceras bl.a. linfrön, rapsolja, spannmål, baljväxter, ägg och grisar. Verksamheten genomsyras av hållbarhetstänk, engagemang och experimentlusta! Just nu pågår här en omställning mot ekologiskt lantbruk, och målet är att få verksamheten att bli så cirkulär som möjligt. Bland annat så drivs gårdens spannmålstork av den lokalt producerade rapsoljan och skalresterna från rapspressen blir mat till grisarna på gården. På Klev pågår även flera spännande samarbeten. Bland annat används en bit av gårdens åkermark till experimentell grönsaksodling av kockar i närområdet. Idag levereras produkter från Klevs gård till såväl privatpersoner, privata restauranger som offentliga kök och kommuner, varav Munkedal är en av dessa.

 

Lunchen på skolrestaurangen vid Dingle Naturbruksgymnasium bestod av en härlig höstgryta på lokalt odlade favabönor, Dinglepotatis samt grönkålschips på egenodlad grönkål. Området kring gymnasiebyggnaden är mer ett utvecklingscenter än skolgård. Här satsar kommunen på integration, inte minst mellan skola, arbetsliv och hållbar utveckling.                    

Betydelsen av lokala samarbetsparter genomsyrar eftermiddagen. Gunilla och Magnus från Munkedals kommun berättar hur de använder sig av egna uttag och av ekologiska grönsaker i samarbete med naturbruksskolan som del av det måltidspedagogiska arbetet. I kommunen har man även tecknat rabattavtal med flera lokala producenter, vilket har flera fördelar för båda parter. För kommunen bidrar detta till en guldkant på tillvaron med lokala produkter inom bl.a. äldreomsorgen, samt utgör en del i kommunens självförsörjning och krisberedskap.  Till presentationen>>

För producenterna bidrar samarbetet med täckning för sin produktion även under lågsäsong. Detta genererar stabilitet i verksamheterna, möjlighet att kunna behålla sin personal och mod att våga prova nytt. Under eftermiddagen fick vi även besök av Dingle Lantbruk AB och fick veta mer om deras samarbete med kommunen.

 

Dagen avslutades med en rundtur i gymnasieskolans odlingar i växthuset, vilka drivs av elever och lärare på naturbruksgymnasiet i Dingle. Kommunens måltidsservice köper sedan upp allt som produceras, - ett samarbete som gynnar både utbildningen och bidrar till härproducerade grönsaker i kommunens egna kök.    

 

//Pernilla Sjöberg, Praktikant Skolmatsakademin 20190905

Publicerad: