Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

200213_200219 Det nordiska skafferiet

Publicerad:

Under sportloven i västra götalandsregionen arrangerade Skolmatsakademin två utbildningsdagar på tema: Det nordiska skafferiet – växtbaserad matlagning med nordiska råvaror. Kursledare var Daniél Kallonas, kökschef på Skaparskolan som bl.a. utnämnts till Årets klimatkök 2019 av White Guide junior.

Dagarna inleddes med fika och en teoretisk genomgång, och deltagarna fick bl.a. svar på frågorna varför vi bör äta mer växtbaserat för hälsan och miljön, samt hur vi kan bemöta eventuellt motstånd mot vegetariskt från matgäster och vårdnadshavare. Vi pratade även om hur man kan minska matsvinnet genom att återvinna olika råvaror i nya maträtter – ett tema som även speglade dagens recept.

Deltagarna fick även en genomgång av de nya råvarorna, såsom Korallins, Bondböna, Gråärt, gula ärtor, havre, matvete och quinoa – samtliga odlade i Sverige.

Efter drygt 2,5 h intensiv matlagning var vi redo att duka upp en härlig buffé med bl.a. falafel på gula ärtor, svampsoppa med rostade gråärt, linsgulash, vegobollar på överbliven bulgur och potatis, restbiffar på havregrynsgröt och polenta, hummus och salsa på bondböna, grönkålspesto samt mycket mer.

Mätta, belåtna och påfyllda med inspiration så avrundande vi dagen, med uppmaning att jobba vidare med recepten på hemmaplan och dela kunskapen med sina kollegor.

Material från dagen:

Daniéls presentation >>

Recepten för dagen>>

Publicerad: