Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

180917 Alla kan baka, Trollhättan

Den 17/9 samlades jag och 20 kockar från nätverket i hemkunskapssalen på Stavreskolan för att lära sig att baka.

Kursledare Hilde Svensson, måltidsutbildare och många års erfarenhet av restaurangbranschen, guidade oss genom dagen. Efter en kort genomgång av recepten så var vi ivriga att sätta igång. Efter en timmes intensivt arbete i köken så är vi nu redo för nästa teoripass, där vi går igenom olika sädesslag, näringslära, olika jäsmedel mm. Vi pratar kalljäsning, surdegsbröd, glutenfritt och hur vi kan förebygga matsvinn genom att t.ex. använda gårdagens rester från salladsbuffén i brödbaket.

Utbakningen blir en lek med färg och form – inget bröd är det andra likt. Vi bakar rödbetsbröd, kikärtsbröd, tomatbröd foccaia, pizzabullar, olika varianter av glutenfritt och bikarbinatsbröd samt får tips på vad vi kan göra på gårdagens torra överblivna bröd – bl.a. grunden till dagens lunchsoppa. Vi experimenterar även med olika växtbaserade påläggsröror såsom hummus, smörbönsröra och olivtapernade – en smörgås kan ju bestå av mycket mer än ost och skinka! 

Efter ytterligare några fartfyllda timmar så fylls nu hela hemkunskapen med en härlig doft av nybakat, och limpa efter limpa pryder buffébordet. Vi avslutar dagen med en mustig tomatsoppa (med gårdagens bröd som grund) samt brödprovning, redovisning och reflektioner från dagen. När dagen är slut så går vi hem med mätta magar, väskan full av nybakat samt en rejäl dos inspiration.

Vi från Skolmatsakademin ser fram emot att mötas av doften av nybakat nästa gång vi kommer och hälsar på i ert kök!

//Elsa Fries, Verksamhetsledare

 

Dokumentation från dagen finner du här:

Presentation, Alla kan baka, Hilde Svensson

Receptsamling, Alla kan baka, Skolmatsakademin