Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

180523 Framtidens protein och den nya matlogiken i Järpås

Publicerad: Uppdaterad:

Den 23/5 samlades ca 30 nyfikna kockar och kostchefer från bl.a. Göteborg, Vara, Tibro, Lidköping, Orust och Sötåsen, för ett studiebesök på Godegården i Järpås.

Vi välkomnades av Roland Höckert, Godegården och Anna-Kajsa Lindell, Food for progress. Roland delade med sig med sina tankar om hållbarhet och jordbruk. Vi pratade om ekologiskt lantbruk, växtföljd, åkerbönor och vikten av en livskraftig och mullrik jord. Vi fick lära oss om vilka grödor som tär på jorden (t.ex. vete, havre och raps) samt vilka som istället berikar jorden (t.ex. klöver, bönor och vall) och hur viktigt det är att behandla jorden med omhändertänksamhet för att bevara näringsämnen, binda kväve och skapa en jord som är motståndskraftig mot stora mängder sol, vatten och klimatförändringar. Vi fick även chansen att hälsa på fåren och titta på de nyfödda lammen.

Anna-Kajsa gav oss en introduktion om planetens gränser och den nya matlogiken: One planet food. Det handlar om att maten vi äter måste vara producerad på ett sätt som ryms inom planetens gränser. För att kunna förändra världen måste man först skaffa en vision, och det är okej inte ha hela svaret på hur vi ska gå tillväga från start.  För att motivera människor att ändra/byta beteende så måste alternativet vara bättre. Men det bättre valet kan se ut på många olika sätt. Vår uppgift som matproducenter eller kockar, är att ta fram riktigt god mat som både är näringsrik samt har låg klimatpåverkan.

Food for progress har skapat flera olika produkter av åkerböna – en vanlig foderböna i Sverige, men som kan användas till så mycket mer! Något vi fick erfara under lunchen som bestod av wraps med cornballs på majs och åkerböna – jättegott!

//Elsa Fries, verksamhetsledare, 180523

Publicerad:
Uppdaterad: