Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Helt grönt i Borås och Dingle när Skolmatsakademin höll vegankurs

Vegansk mat stod på menyn när skolmåltidspersonal fick lära sig av skolkocken Magnus Naess både teori och praktik för hur man lagar "helgrönt". Och slutligen fick man också äta maten tillsammans.

Den 15 februari samlades en grupp skolkockar och måltidspersonal i Borås med omnejd. Den 22 februari var det dags för ytterligare ett härligt måltidsgäng i Munkedals kommun med kringliggande orter. Skolmatsakademin bjöd in till praktisk matlagning och inspiration med skolkocken Magnus Naess från Globala gymnasiet i Stockholm.

Omkring 25 deltagare per tillfälle lagade tillsammans med Magnus Naess en helt vegansk buffé. Dagen startade med en teoretisk genomgång och gick sedan över till en cookshop där kreativiteten fick flöda.

Deltagarna fördjupade sig i helvegetariska livsmedel och fick också en hel del tips och tricks hur man på enkla sätt kan laga enkla rätter utan animaliska ingredienser. Hur gör man en suveränt god majonnäs fri från animaliska livsmedel? Hur kan ett parti tinad vegankorv bli perfekta biffar? Och hur piffar man upp frön och baljväxter så att eleverna får i sig vitaminer och mineraler? Det och lite till fick vi lära oss under dagen!

I slutet av dagen hade vi det riktigt trevligt när det var dags att smaka av de fantastiska rätterna som hade skapats! Mums!

Vi hoppas att dagen gav alla deltagare inspiration till fortsatt vegansk matlagning, ett bra tillfälle att träffas och en möjlighet att utbyta erfarenheter mellan olika kök.

Så här såg inbjudan ut