Nätverksträff
Den 18 november 2020 samlades ett 60-tal medlemmar för en digital nätverksträff. Här kan du ta del av presentationer och en film från träffen.
För att nå de globala hållbarhetsmålen behöver vi sakta ställa om hela livsmedelssystemet, så att vi kan producera, köpa in, laga och servera mat som gynnar både hälsan och miljön. Som ett led att driva på den här utvecklingen nomineras och hyllas varje år kommuner och skolkök i olika tävlingar för deras engagemang och framgångar. Under nätverksträffen valde vi att bjuda in prisvinnarna för en intervju och att hylla de som nominerats.
Därefter bjöd vi på en spännande presentation och workshop av det nya projektet Ett nytt recept för skolmåltiden som Livsmedelsverket och Vinnova just startat.
Att praktiskt arbeta med hållbar konsumtion kan vara svårt. Hur arbeta man med nya livsmedel och vart finns recepten för skolkök? Tillsammans med Mjölby, Mölndal, Bengtsfors och Skövde fick lära av de som redan haft möjligheten att testa nya livsmedel och utveckla recept i sina verksamheter – från svenskodlade baljväxter, sjöpung och vildsvin.
Presentationer och material från dagen
På Skolmatsakademins Youtube-kanal kan du ta del av nätverksträffen i sin helhet genom att gå till följande länk: https://youtu.be/9kBeZiUdkB0
Du kan också ladda ner en PDF-presentation här
15 min om Väl godkänt för skolmåltiden
Livsmedelsverket samordnar och Vinnova finansierar projektet ”Ett nytt recept för skolmåltider”. Här utforskar flera myndigheter tillsammans hur ett sådant hållbart system kan se ut – från jord till bord och tillbaka igen. Nu har kommuner chans att medverka i projektet genom att ansöka om att bli projektpart och skapa utvecklingsmiljöer för hållbara skolmåltider.
Ta del av Ulrika Baklund och Anna-Karin Quetels presentation på Skolmatsakademins Youtube-kanal genom att klicka på denna länk: https://youtu.be/21jdOndst5E
Workshop: Hävstänger och hållbar utveckling
Hävstänger är delar i systemet som har stor påverkan på dess hållbara utveckling. Det innebär att om vi gör en förändring kring just den hävstången så kommer det kunna ge positiva effekter i hela systemet.
Under våren 2020 har tio hävstänger tagits fram och prioriterats av arbets- och expertgruppen. Kopplat till varje hävstång finns identifierade styrmedel som har stor påverkan på den hävstången.
Utifrån de tio hävstänger som Livsmedelsverket presenterade delades deltagarna upp i tio olika gruppen där varje grupp fick diskutera följande:
- Vilka hinder tror ni finns för denna hävstångspunkt?
- Vilka konkreta aktiviteter skulle vara intressanta att testa i er hävstångspunkt?
Resultatet från diskussionerna finner ni som PDF genom att följa länkarna nedan:
Workshop med diskussionsfrågor
Nya livsmedel på skolmatsedeln
Åkerböna
Mjölby kommun delade med sig av sitt receptutvecklingsarbete med att ta fram recept med deras lokalt odlade åkerböna. I oktober lagade de bland annat biffar till 3000 gäster.
Vildsvin
I Mölndals kommun bestämde man sig för att servera vildsvin till alla skolelever under Offentliga måltidens dag. Rätterna på vildsvin tog emot väl bland gästerna och ledde till att vildsvin nu kommer serveras återkommande på matsedeln under 2021.
Länk: Mölndals presentation finner ni genom att följa den här länken
Länk till Fler recept på vildsvin finner ni hos MATtanken (extern länk)
Gråärt
Skövde fick en möjlighet att testa gråärt och har testat att göra både röror, tacofärs, en svensk falafel (gråärtsbollar) och sallader.