Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Nudging i skolrestaurangen 2017-08-23

Skolmatsakademin arrangerade lunchseminarium tillsammans med forskare från Göteborgs Universitet om begreppet ”nudging”. Vilken effekt skulle detta kunna ha i våra offentliga restauranger?

 Den 23 augusti samlades drygt 20 personer på RISE i Göteborg för att tillsammans mingla och äta en god sallad innan lunchseminariet om ”nudging”.

För första gången erbjöd Skolmatsakademin dem som inte hade möjlighet att delta på plats att följa seminariet via Skype. Det var ett lyckat koncept, där deltagarna på distans kunde samla sin ledningsgrupp och lyssna på presentationen tillsammans.  

Vänliga knuffar i önskad riktning

Hur påverkas vi som matgäster av omgivningen? Om omgivningen och miljön påverkar våra val- hur kan vi använda oss av det som ett verktyg till vår fördel? Nudging handlar om att påverka människors beteenden genom att underlätta för dem att göra bra val eller ta beslut i rätt riktning. Att ”nudga någon innebär att på vänligt sätt ”knuffa” eller ”puffa” kunder och matgäster till att exempelvis välja det mer hållbara eller hälsosamma valet. Detta utan att faktiskt inskränka på matgästens valfrihet.

Forskaren Fredrik Carlsson från Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet inspirerade och gav oss en inblick i det framväxande området nudging och gav oss tips på spännande exempel på hur små förändringar kan ge stor effekt för både hälsa och miljö.

 Fredrik Carlssons presentation Nudge för bättre val (pdf)

Senast uppdaterad: 2017-09-13 14:06