Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Lokalproducerad streetfood på Gustav Dalénskolan

Publicerad:

Falköpings kommuns kostavdelning vill öka intresset för lokal, klimatsmart mat och detta har man arbetat med i utvecklingsprogrammet KLIMATval. KLIMATval genomfördes under förra året i samarbete mellan SKR, Stockholm Resilience Centre vid Stockholms Universitet och Albaeco. Tio kommuner och regioner tog sig an den globala utmaningen kring hur våra matval påverkar vår planet och vår hälsa.

Tjänstedesign utifrån användarens behov och upplevelser

Arbetssättet som projektet använde sig av var tjänstedesign där man utgår från förståelse för användarens behov och upplevelser, men där även medarbetarnas och utförarnas perspektiv på utmaningar lyfts. Processen gör det lättare att fokusera på att lösa ”rätt” problem och sluta göra det som inte efterfrågas.

Falköping gick in i projektet med ambitionen att bidra till att skapa klimatsmart lokalproducerad relationsmat där producenter och konsumenter får större utbyte av varandra genom hela kedjan, från jord till bord.

Två huvudfrågor sattes i fokus:

  • Vad kan få lokala producenter att sälja mer till kommunen?
  • Vad kan få skolbarnen att vilja äta mer lokalproducerad och klimatsmart mat?

Resultat visar att dialog kring maten är viktig

Resultatet visade att både producenter och skolelever uppskattade möjligheten att ha en dialog kring maten. Detta kom tydligt fram under en provsmakning som genomfördes i samband med intervjuer/observationer bland elever.

Under provsmakningen bjöds eleverna på vildsvinsbiffar från en lokal leverantör samtidigt som kökspersonalen berättade om ursprunget.

Provsmakningen var mycket uppskattad bland barnen och väckte nyfikenhet och intresse att prata mer om mat och var maten kom ifrån.

Vad händer nu?

Utifrån dessa erfarenheter jobbade kostavdelningen vidare med att utveckla dialogen kring klimatsmart och lokalproducerad mat mellan elever, personal och producenter.

Ett resultat är att det nu på fredag serveras lokalproducerad street-food på Gustav Dalénskolan i Stenstorp. Då bjuds elever och lärare på vildsvinswok tillagad utomhus på lokala råvaror.

Förhoppningen är att intresset för matens innehåll, var den kommer ifrån och hur den påverkar människa och miljö lyfts och inspirerar till en dialog mellan matproducenter, elever och skolpersonal.

Vildsvinsköttet levereras av LK Vilt vars produkter kommer från området kring Dagsnäs Slott och kommer också att serveras till kommunens måltidsgäster i höst.

Måltider inom förskola och skola är viktiga

Hälsosamma matvanor grundläggs redan som barn och därför spelar måltiderna inom förskola och skola en viktig roll.

Falköpings kommun har de senaste åren arbetat framgångsrikt med att lyfta in mer grönt på tallriken för skoleleverna. Dels för att forskningen visar vi mår bättre om vi ökar vårt intag av frukt och grönt men också för att minska vårt klimatavtryck.

Men för att maten ska landa i magen är det viktigt att involvera både elever och skolpersonal i arbetet och tänket.

Erfarenheterna tas vidare in i framtida utvecklingsprojekt

Erfarenheterna från KLIMATval tar kommunen med sig in i framtida utvecklingsprojekt, bland annat nu när flera offentliga måltidsverksamheter samarbetar för att öka användningen av lokalproducerad gråärt.

Denna baljväxt odlades fram till 1800-talet i Sverige, men är nu i ropet igen tack vare sina många smak- och näringsmässiga fördelar samt att den är tacksam att odla i Sverige.

Kostavdelningen i Falköping har i testkök provlagat biffar på gråärt, och kommer snart att bjuda in elever som ska agera smakpanel och rösta fram den ultimata smaksättningen.

Målet är att ta fram en biff som tilltalar både gom, hälsa och planet och som sen ska serveras i kommunens måltidsverksamheter.

Text: Lärcenter i Falköping

Publicerad: