Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hallå där Maria Biörklund Helgesson !

Publicerad: Uppdaterad:

Välkommen till RISE och Skolmatsakademin samt Måltid Sverige!

Maria Biörklund Helgesson, RISE

 

Maria är tidigare universitetslektor i mat och måltidsvetenskap på Kristianstad högskola. Där har hon arbetat som avdelningschef och undervisat inom ämnen som nutrition, näringslära och hållbarhet. Maria har även drivit och medverkat i forsknings och innovationsprojekt inom nutrition, främst inriktat mot sjukhus och äldreomsorg. Projekten har haft olika fokus, exempelvis att undersöka behov av kompetenshöjning av personal och digitala lösningar som verktyg för att förebygga och behandla undernäring hos patienter på sjukhus.  

Hur började det?  

Maria har en bakgrund som dietist och har arbetat kliniskt i många år inom slutenvården och har disputerat på forskarutbildningen vid Lunds universitet. I det fortsatta yrkeslivet har hon också arbetat med patient och sjukhusmåltider, men även varit utredare på Socialstyrelsen inom kost och nutrition. 

Engagemanget och drivet kommer från insikten i hur grundläggande mat är för en människa och vilken glädje det kan bidra med till den enskilde individen. Det har Maria själv fått erfara när hon under sin tid som sjukhusbiträde på en onkologavdelning såg vikten av att få hjälpa en medmänniska och vad mat kan innebära för en person, både på gott och ont.

Maten är grunden och en del av nutritionsbehandlingen och det är viktigt att på ett värdigt sätt kunna få individen att välja sin egen mat och vara autonom i det trots sjukdomen i sig.  

Maria säger att om hon kan få utgöra en skillnad för någon så är det otroligt spännande att jobba med det och väldigt tacksamt. Att arbeta ute i verksamheter utifrån deras behov och bygga nätverk är Maria en fena på.

Inom kort kommer ni medlemmar få träffa Maria - till dess hälsar vi dig , Maria, välkommen till oss!

Författare: Sandra Kouva

Publicerad:
Uppdaterad: