Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hållbar lax

Publicerad:

Den sjömat vi äter oftast i Sverige är odlad lax från Norge. Den odlade laxen har varit uppe för debatt genom åren och det kan vara svårt att veta vad som gäller. Är odlad lax nyttig? Innehåller den oönskade ämnen? Hur hållbar är den? 

Laxskiva i stekpanna som kryddas med en pepparkvarn

 

Sveriges forskningsinstitut RISE har gått igenom det vetenskapliga underlaget om den odlade laxen i syfte att ta reda på hur det ligger till. Resultatet presenterades i ett webbinarie som Skolmatsakademin arrangerade tillsammans med Måltid Sverige och RISE den 8 februari i år. Om du inte hade möjlighet att se det då kan du ta del av det i efterhand via vår hemsida.  

Medverkande 

  • Friederike Zeigler: forskare på RISE och koordinerar forskning inom området hållbar sjömat där hon bla kartlägger miljöavtrycket av sjömat. 
  • Elinor Hallström är forskare och kompetensansvarig för expertisområdet Sustainable Nutrition  
  • Lars Christian Gansel biträdande forskningschef vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet NTNU som undervisar och forskar inom havsvetenskap 
  • Ola Nyrinder, som arbetat på ASC motsvarigheten till MSC fast för odlad fisk. Aquaculture Stewardship Council (ASC) är världens ledande certifieringssystem för odlad fisk och skaldjur. 

Som medlem i Skolmatsakademin kan du ta del av webbinariet via vår Youtube-kanal.  

 

Publicerad: