Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hållbara och hälsosamma skolmåltider för varje barn

Publicerad:

Ulrika Backlund, projektledare SchoolFood4Change vill genom Skolmatsakademin tipsa om att det just nu pågår en Europeisk namninsamling med syfte att påverka beslutsfattare i Europeiska kommissionen att möjliggöra hållbara och hälsosamma skolmåltider för varje barn.

Det pågår två väldigt viktiga processer på EU-nivå kring mer hållbara matsystem. Inom EU:s Farm to Fork strategi har man, som en del av utformandet av en ”Food Systems Law”, ambitioner att införa obligatoriska minimikriterier för hållbar livsmedelsupphandling som kan främja hälsosamma och hållbara kostvanor, i skolor och offentliga institutioner.

Dessutom så har kommissionen, som bekant, också för avsikt att se över EU:s skolprogram (School scheme) i syfte att på ett ännu bättre sätt främja hälsosamma och hållbara livsmedel och matvanor. Skolprogrammet erbjuder ju redan nu ekonomiskt stöd för frukt, grönsaker och mjölk i skolorna, i kombination med ”utbildande insatser”, men ytterligare förbättringar behövs verkligen!

Var med och påverka beslutsfattarna!

Dessa två processer, som pågår under de närmaste månaderna/året, gör att de nu finns ett gyllene tillfälle att samla folkets röster och påverka beslutsfattarna! Jag tänker att vi faktiskt kan göra som Elin Röös nämnde i sitt utmärkta sommarprat – vi skriver ett brev till våra politiker/beslutsfattare – men i detta fall på EU-nivå.

Europeisk namninsamling

Lite bakgrundsfakta

Namninsamlingen som fokuserar på hållbar livsmedelsupphandling som en av nycklarna för omställning av matsystemet startades av ICLEI Europe – Local governments for sustainability inom kampanjen Buy Better Food

Projektet SchoolFood4Change, bestående av 43 partners i 12 Europeiska länder, stödjer insamlingen. SchoolFood4Cange

Small plate, big impact: SF4C supports the new petition on healthy school meals | SchoolFood4Change

Målet för namninsamlingen

Målet (om insamlingen kommer upp i tillräckligt antal underskrifter) är att lämna över namninsamlingen till relevanta EU-kommissionärer under ett event i Bryssel den 11 oktober 2022.

Vänliga hälsningar

Ulrika Backlund (tidigare verksamhetsledre för Skolmatsakademin) 

Projektledare SchoolFood4Change, Världsnaturfonden WWF

Publicerad: