Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

FEEDER – Hemkunskapsundervisning i poddformat

Publicerad: Uppdaterad:
FEEDER: En podd från Livsmedelsföretagen

FEEDER är ett läromedel i poddformat som syftar till att, på ett lättillgängligt sätt och utifrån läroplan, sprida kunskap om mat och dryck och stimulera till spännande samtal.

Podden som produceras av branschorganisationen Livsmedelsföretagen innehåller en lärarhandledning med mål, uppgifter och frågeställningar och tar sin utgångspunkt i mat och dryck och avsnitten tar upp små och stora frågor om hälsa, ekonomi, kultur och miljö.

I varje avsnitt deltar experter och gäster för att hjälpa till att räta ut vanliga frågetecken, slå hål på seglivade myter och undersöka matens roll i hemmet och samhället.

– Podd tycker jag är roligare än läroboken. Eleverna har faktiskt skrivit bättre arbeten efter att de har lyssnat på podden, jämfört med när de bara har läst i böckerna, säger Ingrid Huss, lärare i hemkunskap på Solbergaskolan i en artikel i webbtidningen Läget.

I artikeln intervjuas också Martin Karlberg, forskare inom pedagogik på Uppsala universitet som är positivt inställd till podcast som ett komplement till övrig undervisning.

– Det viktiga är att man inte låter podcasten ersätta lärarens undervisning. En lärare som undervisar kommunicerar under sin undervisning och lägger märke till när eleverna tycker att det är för lätt och anpassar undervisningen efter det. Och kanske märker läraren när eleverna inte förstår och repeterar vissa delar eller begrepp – det kan ju inte en podd göra säger Martin Karlberg.

En av rösterna i podden, Max Berg, förklarar i artikeln hur det går till när avsnitten skapas.

– Vi börjar med att spåna fram lite ämnen. Allt ifrån vad som är med i kursplanen till ämnen som vi tycker är intressanta, som också är aktuella för eleverna.

Podden FEEDER lanserades i september 2020 och i skrivande stund (juni 2021) finns 78 avsnitt som förutom intressanta samtal kommer med handledning för avsnittet riktad till lärare i hem- och konsumentkunskap för elever i årskurs 7–9.

 

Länkar till podd och mer läsning om podden

Publicerad:
Uppdaterad: