Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kommuner går före och inför klimatmål för de offentliga måltiderna

Publicerad:

Livsmedelsverket har gjort en kartläggning av landets kommunala måltidsverksamheter som visar att var tredje kommun infört egna klimatmål för maten som serveras i kommunens verksamheter. Detta trots att det saknas nationella klimatmål för den svenska livsmedelskonsumtionen.

– Flera kommuner har satt ambitiösa klimatmål för måltiderna, det mesta ambitiösa målet innebär måltider med 30 procent lägre klimatavtryck jämfört med genomsnittet. Nu hoppas vi att de kan inspirera andra kommuner att sätta mål. Men för att få genomslag i hela landet behövs klimatmål på nationell nivå, säger Emelie Eriksson på Livsmedelsverkets Kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg i ett pressmeddelande. 

Kartläggningen visar att ett tjugotal kommuner har satt mätbara mål för tre viktiga miljöaspekter – klimatpåverkan, livsmedelsinköp och matsvinn – och erbjuder dessutom dagligen ett vegetariskt alternativ till alla elever som vill ha det. 

– De här kommunerna visar att de har ett helhetsperspektiv på måltidernas miljöpåverkan. Genom att låta fler hållbarhetsmål samverka istället för att konkurrera kan målkonflikter undvikas och fler miljömål uppfyllas. 

Här nedan har vi samlat länkar till de material som skickades tillsammans med ett pressmeddelande den 19 januari i år. 

Lunchwebinarium om resultaten från kartläggningen (inkl. matsvinn) 

Om ett par veckor, 4 februari, bjuder Livsmedelsverket in till ett lunchwebinarium för att berätta mer om resultaten och ge möjlighet att ställa frågor om kartläggningen. Du anmäler dig genom att skicka ett mail till maltiden@slv.se 

Länkar och material 

Rapporten är också publicerad på Livsmedelsverkets webbplats och alla resultat redovisade per kommun: 

Fakta om offentliga måltider 2021 – Kartläggning av måltider i kommunalt drivna förskolor, skolor och omsorgsverksamheter  

Kommunövergripande – Resultat redovisade per kommun 2021  
Måltider i förskolan – Resultat redovisade per kommun 2021 
Måltider i skolan – Resultat redovisade per kommun 2021   
Måltider i äldreomsorgen – Resultat redovisade per kommun 2021 

Resultaten presenteras mer kortfattat på nya webbsidor:  

Fakta om offentliga måltider (livsmedelsverket.se) 

Länk till pressmeddelandet:  

Kommuner går före och inför klimatmål för de offentliga måltiderna (livsmedelsverket.se)

Publicerad: