Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nytt kreativt samarbetsavtal med lokala livsmedelsproducenter i Lidköpings kommun

Publicerad: Uppdaterad:

Måltidsverksamheten inom Lidköpings kommun söker ständigt nya vägar för att nå de politiska målen gällande närodlade och svenska råvaror. Sedan ett par år erbjuder de viltfärs, ramslök, jordgubbar, KRAV-märkt nöt- och kalkonkött från lokala producenter via olika event. I den senaste livsmedelsupphandlingen ville verksamheten ta det ytterligare ett steg för att närma sig de lokala producenterna genom att anpassa villkoren i samarbetsavtalet till livsmedelsbranschens villkor.

 

Målet vi hade var att skapa en ny form av samarbetsavtal anpassat till livsmedelsbranschen. Vi ville koppla kommunens mål om hållbara måltider kopplat och det nya samarbetsavtalet vi har tagit fram är kopplat till Globala mål - Agenda 2030, Nationella mål - Nationella livsmedelsstrategin, Nationella mål - Läroplanen enligt Skolverket och kommunens lokala mål, berättar Natalie Torstensson, områdeschef för Måltid & Lokalvård, i Lidköpings kommun,

Med de nya villkoren öppnades nya möjligheter för små och medelstora leverantörer att lämna anbud för att kunna leverera lokalt producerade livsmedel till kommunens måltidsverksamhet med fokus på produktkategorierna nötkött, kalkon, vilt, lamm och får, berättar Natalie.

Sättet att ställa krav på producenterna påminner om fastighetsbranschens partnerupplägg, berättar Natalie. Ett partneravtal ser inte bara till det lägsta pris utan är kopplat till kvalitetsparametrar som gör att vi på ett bättre sätt kan se till att kommunen och leverantören kan tillgodose kommunens behov av ex viltkött i förhållande till producenternas tillgång sett över ett helt år.

Avtalen tecknas för två år med möjlighet att förlänga i ytterligare två och ger producenterna möjlighet att medverka i våran menyplanering, säger Natalie. Kan vi göra något av det kött som inte köps av privata aktörer? Kanske kan vi göra grytbitar, göra färs eller långkok på slaktdelar som annars hade blivit svinn? När vi som kommun kan samarbeta så här med producenten tar vi gemensamt ansvar för att minska svinn samtidigt som vi ansvarar för den lokala livsmedelsförsörjningen i kommunen.

Upphandlingen utformades för att alla producenter skulle kunna medverka och det nya samarbetsavtalet känns tryggt för alla parter, säger Nathalie. Producenter kan sälja mer till den offentliga sidan nu än tidigare och för många av producenterna var det första gången de lämnade anbud till kommunen då det tidigare har varit en mer besvärlig process att svara på anbud.

Vi kommer även se om vi kan medverka i produktutveckling. Kanske kan vi ta hand om styckdetaljer på ett nytt sätt genom att skapa exempelvis en ny variant av pålägg som skulle kunna fungera på våra mellanmål, säger Nathalie.

Ett av kraven i upphandlingen var att producenterna ska kunna ta emot studiebesök från kommunens skolor kopplat till målen i läroplanen om att skapa förståelse hos barnen för hur livsmedelsproduktionen går till - från jord till bord.

I februari kommer vi att ha uppstartsmöten med producenterna. Då ska vi se över hur ser behovet hos kommunen ser ut samt se hur tillgången hos producenterna ser ut för året och hur vi kommer jobba tillsammans för att se till att kraven vi ställt på producenterna i upphandlingen också efterlevs så som det är tänkt, säger Natalie.

Detta är ett helt nytt sätt att upphandla livsmedel till en offentlig aktör i Sverige, säger Natalie som är stolt över att Lidköpings kommun har medverkat till att utveckla nya former för upphandling av livsmedel till offentliga verksamheter. Det här tror jag på och jag hoppas att fler kommuner tar efter, säger hon. Som kommun kan vi verkligen göra stor skillnad i matsystemet, det gäller att våga tänka i nya banor!

Publicerad:
Uppdaterad: