Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Charmade arkitekter, flervalsmodeller och måltiden som hjärtat i verksamheten

Publicerad:

Det är en blåsig men solig dag i augusti som Skolmatsakademin har nöjet att besöka två helt nybyggda skolor inom nätverket – Fagerhultskolan samt Nya Lyckeskolan. Gemensamt för de två skolorna är att i båda fall har måltidsorganisationen haft ett nära samarbete med arkitekterna, vilkets märks i utformningen av både kök och restauranger. De har även byggt egna bagerier i anslutning till köken, med mål att dagligen servera nybakat bröd samt kunna använda lokalerna för utbildning av såväl egen personal samt kollegor i andra kommuner.

Transparens och krisberedskap

Vi börjar på Fagerhultskolan i Hindås där vi möts av en stor och stilren träbyggnad. Insidan ger en luftig känsla och restaurangen har ljus och öppen planlösning. I anslutning finns ett extra rum för matgäster med extra behov av en lugn miljö, men med fönster mot den stora restaurangen vilket ändå skapar känsla av delaktighet.  Även i köket och bageriet finns fönster ut mot restaurangen så matgästerna kan kika in och se vad som är på gång.

Vi slås av att köket är väldigt stort – kanske lite väl stort för ca 400 elever? Men vi får förklaringen – krisberedskap. Tanken är att detta kök ska kunna fungera som centralkök och servera betydligt fler portioner, till såväl skolor som andra verksamheter i kommunen, i händelse av kris. Efter en rundtur i köket möts vi även av en härlig frukostbuffé. 

Charma arkitekterna

- Vägen till framgång går genom magen. Vi sitter på ett positivt hemligt vapen, använd det. Se till att charma arkitekterna! säger Anna Löfgren Aden. 

I byggandet av Fagerhultskolan så började man med att charma arkitekterna med finfrukost, bildspel och visionen om att måltiden bör vara hjärtat i verksamheten.

Skolans kaffestation står strategiskt placerad i restaurangen, vilket gör att det rör sig en strid ström av lärare i lokalen och skolrestaurangen blir en naturlig mötesplats. Och den planerade bubbelvattenstationen väntas också dra fler elever till restaurangen, eller bistron som den kallas här.

Samarbete med hemkunskapen

I nära anslutning till skolrestaurangen ligger en väl tilltagen hemkunskapssal. Samarbete är redan påbörjat med HK-läraren och rektorn, och fron och med skolstart kommer måltidsorganisationen få använda HK-salen en eftermiddag i veckan för interna utbildningar.

- Tanken är att det ska fungera som ett testlabb, där vi provar nya råvaror, utforskar nya metoder och lär av varandra, säger Sandra Adolfsson.

Just nu är luften full av förväntan, nästa vecka kommer eleverna och då kör vi i gång på riktigt. Man kommet att jobba med flervalsmodellen, och det finns redan massor av idéer kring utematlagning, streetfoodfredagar och andra teman.

Vi fortsätter dagen med ett besök på Nya Lyckeskolan i Kinna i Marks kommun.

Vi möts av en ståtlig byggnad i grått och guld.  Även här möts vi av ett stort och fint kök, eget bageri, närhet till hemkunskapssalen samt en härlig skolrestaurang i grönt och vitt.

Restaurangen är avdelad i olika sektioner med både höga och låga bord, gröna växter mellan varje bord samt flera olika rum att välja på. Genom stora panoramafönster kan vi blicka ut över den lummiga skogen.  

Utanför skolan möts vi av en skolgård full av redskap, och i nära anslutning till skolan finns både fotbollsplan och beachvolleyplan.

- Skolan vill uppmuntra eleverna till fysisk aktivitet på rasterna, säger Maria Engelbrektsson.

Värme både i köket och på tallriken

I linjen har man investerat i rejäla värmelampor – för bästa upplevelse är det viktigt att maten är riktigt varm när den ska ätas, berättar Helen Svanqvist, kock på Lyckeskolan.

Även på Lyckeskolan kommer man jobba enligt flervalsmodellen. Och det märks att det är stolta kockar som serverar oss dagens lunch – fläskgryta på lokalproducerad gris samt ugnsrostad potatis, även den lokalodlad.

Premiärserveringen gick av stapeln tidigare i veckan – 80 pedagoger som påbörjade sina planeringsdagar. Men den riktiga premiären blir först nästa vecka när alla eleverna kommer tillbaka.

Stort tack till Fagerhultskolan och Nya Lyckeskolan för att vi fick komma och inspireras av er. Vi ser fram emot att komma på uppföljningsbesök och se hur det gått för er!

//Elsa Fries, Verksamhetsledare, Skolmatsakademin

BIld från Skolmatsal
Publicerad: