Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Upplevelsebaserat lärande, lokala råvaror och måltidspedagogik i Munkedal

Publicerad: Uppdaterad:

Redan innan vi anländer till Munkedalsskolan förstår vi att det är något alldeles särskilt på gång. Det är en krispig höstdag och från skolgården hörs festlig musik på hög volym. Det första vi ser är stora grupper av skolelever i de yngre åldrarna, som med sprudlande energi rör sig runt på skolgården.

Inom ramen för projektet Ett nytt recept för hållbara skolmåltider anordnade måltidsorganisationen i Munkedals kommun den 12 oktober en matmarknad på tema: lokalproducerad mat. Syftet var att ge eleverna inspiration och ny kunskap om var maten kommer ifrån. Kunskaper som sedan kan tas vidare in i klassrummet och pedagogiken kring hållbara matsystem.

Måltidsorganisationen har under de senaste åren drivit på stenhårt för att öka andelen lokalproducerade inköp till kommunens kök. På matmarknaden fick eleverna möjlighet att träffa de lokala leverantörerna. De fick provsmaka produkter, ställa frågor och genomföra ett quiz.

Måltidschef Gunilla Martinsson berättar att inför marknadsdagen har eleverna fått delta i pedagogiska aktiviteter inom temat hållbara livsmedel och lokal produktion.  På eftermiddagen välkomnades även föräldrar och syskon att ta del av matmarknaden samt besöka fritidselevernas utställning som visar hur de arbetar med mat och måltidspedagogik på fritids.

Att eleverna uppskattar det upplevelsebaserade lärandet är tydligt. Barnens engagemang går inte att ta miste på och dagens syfte kan nog anses uppfyllt, med råge.

//Annie Svensson, Projektledare RISE

Publicerad:
Uppdaterad: