Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Pressmeddelande: EU godkänner insekter som livsmedel

Publicerad:
Protein av insekter

Nu kommer det första godkännandet av en insektsart i livsmedel inom EU. Det gäller mjölmask. Men godkännandet gäller bara för just det företag som hade skickat in ansökan. För alla andra företag gäller fortsatt samma övergångsregler som tidigare, både för mjölmask och för andra arter.

Sedan den 1 oktober 2020 är det under en övergångsperiod tillåtet att sälja och tillverka vissa insektsarter som livsmedel i EU. De arter som berörs är mjölmask, hussyrsa, buffalolarv, europeisk vandringsgräshoppa, ökengräshoppa, tropisk hussyrsa, drönarpuppa från honungsbi och svart soldatfluga.

Livsmedel med de här insektsarterna får alltså genom övergångsregler säljas fram till dess att EU-kommissionen har fattat beslut om de ansökningar som skickats in senast den 1 januari 2019. Det ansökningarna gäller är om arterna ska få godkänt att säljas som så kallade nya livsmedel.

Nu godkänns den första insektsarten, mjölmask, som nytt livsmedel. Men godkännandet är just i detta fall bara riktat till det ansökande företaget genom så kallat uppgiftsskydd.

Källa: Pressmeddelande, Livsmedelsverket [Första insektsgodkännandet i EU (livsmedelsverket.se)]

Publicerad: