Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Rapport från dialogmöte den 7 september

Publicerad:

Närmare 100 medlemmar deltog i höstens första dialogmöte där vi tillsammans med Måltid Sverige bjudit in våra medlemmar för att diskutera de ökade livsmedelspriserna.

Mötet innehöll dialog mellan deltagare från olika kommuner och regioner, varvat med goda exempel från kommunerna Lidköping, Karlstad och Motala som delade med sig bland annat om HUR man kan tänka kring menyplanering, svinnsamarbeten, kontakt med lokalpolitiker och mycket mer.

Länsstyrelsen i VGR och upphandlingsmyndigheten berättade om vikten för det lokala trots prisökningarna och vi hoppas alla lämnade mötet med mer kraft att fortsätta sitt viktiga arbete trots utmaningen som slår hårt mot branschen.

Tillsammans skapade vi alla ett argumentsbibliotek som man kan plocka fram inför dialog med politiker, beslutsfattare men även till andra skrivelser där man behöver trycka på vikten av offentliga måltider! För nu blir offentliga måltiders betydelse ännu viktigare eftersom många privata hushåll behöver dra ner på dyra råvaror som tex frukt och grönt.

En ny undersökning från livsmedelsverket visar att många konsumenter köper betydligt mindre frukt och grönsaker på grund av de ökade livsmedelspriserna. I första hand är det låginkomsttagare som uppger att de slutat köpa eller minskat sina inköp av frukt och grönt, men resultaten visar att alla grupper påverkas när maten blir dyrare.

Undersökningen Mindre frukt och grönsaker i matkassen när priserna ökar (livsmedelsverket.se)

Vill du gå på djupet och läsa mer kring ekonomin vill vi tipsa om SKR:s "Ekonomibloggen"

Publicerad: